Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Καμιά δημαγωγία της κυβέρνησης στη ΔΕΘ δεν μπορεί να κρύψει το βαρύ αντιλαϊκό έργο της

Δεν υπάρχει η αμφιβολία πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προετοιμαστεί για να επιδοθεί σε θριαμβολογίες στη φετινή ΔΕΘ. Εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της τυπικής λήξης, στις 20 Αυγούστου, του λεγόμενου “προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας” και προσπαθώντας να την εμφανίσει, παραπλανητικά, ως “τέλος των μνημονίων”, αλλά και επιλέγοντας ως “τιμώμενη” χώρα της ΔΕΘ τις ΗΠΑ, για να ισχυρισθεί πως η παρουσία τους “στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία” και “αναγνώρισης της σταθερότητας” και του “περιφερειακού ρόλου της”, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με την ομιλία και τη συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα να σπείρει ψεύτικες εντυπώσεις για τα πραγματικά αποτελέσματα της οικονομικής, της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της,  για να μετριάσει την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα έργα της και να εγγράψει υποθήκες για τις προσεχείς απανωτές εκλογές του 2019.

Η αλήθεια είναι ότι η αρχική φόρα για πανηγυρισμούς που είχε πάρει, ψαλιδίστηκε καθώς μεσολάβησε η τραγωδία στο Μάτι, λίγους μήνες μετά από εκείνη της Μάνδρας, που καταμαρτύρησαν τη συνεχιζόμενη περιφρόνηση των λαϊκών αναγκών κάτω και από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ανάγκασαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνει αρκετές δυνάμεις για να αμβλύνει το αρνητικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος της,  επιδιδόμενη σε χειρισμούς (αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, κυβερνητικός ανασχηματισμός κλπ.) και σε εξαγγελίες και υποσχέσεις που είναι σίγουρο πως θα έχουν συνέχεια και στη ΔΕΘ.
Το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση στη ΔΕΘ είναι, μέσω των ομιλιών του Αλ.Τσίπρα, να προβάλει στο πανελλήνιο μια ψευδή εικόνα για επερχόμενη δήθεν “αναγέννηση” της χώρας, τονίζοντας βαρύγδουπα πως “η ΔΕΘ είναι η ιστορική αφετηρία της νέας εποχής για την Ελλάδα” και ότι "Οκτώ χρόνια υφεσιακών πολιτικών και λιτότητας, έφτασαν πλέον στο τέλος τους. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ανακάμψει. Η δημοσιονομική σταθερότητα επετεύχθη, καταγράφοντας μάλιστα από το 2015 συνεχή υπεραπόδοση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι”(από το πρόσφατο άρθρο του Αλ.Τσίπρα στο ειδικό τεύχος αφιερωμένο στην 83η ΔΕΘ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων).
Για το σκοπό αυτό ήδη έχει ξεκινήσει από το κυβερνητικό επιτελείο μια παραπλανητική επικοινωνιακή εκστρατεία που καυχιέται πως “κατάφερε” να “αντιστρέψει την πορεία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της ανεργίας”, υπόσχεται “στήριξη της μισθωτής εργασίας “ και “ανάκτηση της εργασίας” και “ελαφρύνσεις” για τους εργαζόμενους,  τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μιλά και για “πολιτικό σχέδιο οικοδόμησης νέου κοινωνικού κράτους”, για το οποίο,  προκλητικά, αναφέρει πως έχουν γίνει, ήδη, “μεγάλα βήματα” με τα δικά της νομοθετήματα για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, όταν με τον Νόμο Κατρούγκαλου κ.α. έχει επιβάλει μια κατακρεούργηση των συντάξεων, με νέες περικοπές και το 2019, και μεγαλύτερο στραγγαλισμό των κοινωνικών ασφαλιστικών υπηρεσιών!
Πίσω από το δημαγωγικό σκηνικό που στήνει η κυβέρνηση και αναμένεται να κορυφωθεί στη ΔΕΘ, επιδιώκεται να κρυφτεί η πραγματική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι ολέθριες συνέπειές της στο λαό και στη χώρα. Επιδιώκεται να κρυφτεί ότι η πολιτική της όχι μόνο διατήρησε αλώβητα τα μνημόνια που επιβλήθηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι φόρτωσε πάνω στον ελληνικό λαό ένα βαρύ τρίτο μνημόνιο. Ότι η Ελλάδα θα είναι κάτω από την “ενισχυμένη εποπτεία” της ΕΕ για πολλά χρόνια και ότι κανένα μνημόνιο δεν έχει λήξει μετά τις 20 Αυγούστου, αλλά αντίθετα η ισχύς τους παραμένει και στην κατά την κυβέρνηση δήθεν “νέα εποχή” που “άνοιξε”,  με την ίδια την κυβέρνηση να έχει υπογράψει με την ΕΕ την ισχυρή δέσμευση, ότι όχι μόνο δεν θα αναιρέσει τις εκατοντάδες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αντίθετα θα δώσει συνέχεια σε αυτές και θα τις διευρύνει. Αυτό άλλωστε φρόντισε να υπογραμμίσει ο Αλ.Τσίπρας τόσο στην τελευταία ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “θα προχωρήσει με όπλο την διαρκή βούλησή της για μεταρρυθμίσεις”, όσο και στη συνάντηση με εκπροσώπους των επιχειρηματιών στη Βόρεια Ελλάδα, που φρόντισε να πραγματοποιήσει λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, για να τους δηλώσει πως “οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής” και ότι “το γεγονός πως σε 3 χρόνια διορθώσαμε παθογένειες δεκαετιών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις να γίνουν”.
Οι σαφείς κυβερνητικές δεσμεύσεις προς την ΕΕ όσο και προς το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο δείχνουν ότι ακόμα και τα ελάχιστα ψελλίσματά της για “επαναφορά” κάποιων ψηγμάτων εργασιακών δικαιωμάτων είναι κούφια, ενώ οι δηλώσεις της πως η κυβέρνηση θα δράσει για τη “δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος” αποτελούν διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει την πολιτική των αντεργατικών μέτρων, γιατί, πρώτα απ’ όλα, αυτά οι κεφαλαιούχοι -ντόπιοι και ξένοι- καταλαβαίνουν ως “φιλικό κλίμα” για επενδύσεις,  γιατί αυτά τους εξασφαλίζουν “ευκαιρίες” για κέρδη.

★★★

Το σκηνικό που απλώνει η κυβέρνηση για τη ΔΕΘ συμπληρώνεται και από μια παραπλανητική έως προκλητική περιγραφή της εξωτερικής πολιτικής της. Επιχειρείται ο εκθειασμός της ως “πολυδιάστατης και ενεργητικής”, διαφημίζονται η συμφωνία των Πρεσπών και άλλες “πρωτοβουλίες” της,  σε μια προσπάθεια να “εμπεδωθεί” η μεγαλόσχημη εικόνα πως με αυτή την πολιτική η Ελλάδα έχει μετατραπεί “σε παράγοντα σταθερότητας και παράγοντα λύσεων στα διεθνή προβλήματα”!
Σ’ αυτούς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς βρίθει η αναλήθεια, καθώς η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκδηλώνεται ακατάσχετα μονοδιάστατη με προσήλωση στη Δύση και έχει σαν αποτέλεσμα την πιο βαθιά πρόσδεση της χώρας στα πλοκάμια της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ενώ η όποια “ενεργητικότητά” της έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με “πρωτοβουλίες” της -από αυτήν που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι εκείνες της συμμετοχής σε άξονες συνεργασίας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ- που κινούνται στη σφαίρα και τελούν υπό την εποπτεία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πρόκειται για μια εξωτερική πολιτική εθνικής υποτέλειας που έχει ανάγει τη χώρα όχι σε παράγοντα σταθερότητας και λύσης των διεθνών προβλημάτων, αλλά σε σταθερό παράγοντα εξυπηρέτησης της διεθνούς πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και από αυτήν τη θέση σε παράγοντα που όχι μόνο δεν συμβάλει στη λύση διεθνών προβλημάτων, αλλά συνεργάζεται πρόθυμα και σταθερά με την ιμπεριαλιστική φιλοπόλεμη πολιτική που δημιουργεί και οξύνει διεθνή προβλήματα.
Αυτή η πολιτική της εξάρτησης που έχει διάπλατα ανοικτές τις πόρτες της χώρας στην ιμπεριαλιστική Δύση και ειδικά η ισχυροποίησή της με τις ΗΠΑ που προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκει φέτος αποτύπωση και στη ΔΕΘ, με την επιλογή οι ΗΠΑ να είναι η “τιμώμενη χώρα”.
Το ότι η επιλογή έγινε σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μια παγκόσμια φιλοπόλεμη πολιτική και αναμοχλεύουν επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονιά της Ελλάδας φανερώνει,  από τη μια, πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει διαμορφώσει τις σχέσεις της και στέκεται απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και, από την άλλη, πώς σκέπτεται την “ανάπτυξη” της χώρας και της διεθνούς πολιτικής της.
Ανεξάρτητα αν οι ΗΠΑ υπέβαλαν ή όχι την επιθυμία τους στην ελληνική κυβέρνηση να είναι “τιμώμενη” χώρα στη ΔΕΘ, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου συμβαίνει να προωθούν έντονα διάφορα σχέδιά τους στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, το βέβαιο είναι ότι αξιοποιούν την “τιμή” που τους κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να προωθήσουν τις βλέψεις που έχουν για την Ελλάδα και τη γύρω περιοχή. Η συμμετοχή άνω των 50 μεγάλων αμερικάνικων επιχειρήσεων στη ΔΕΘ, εταιρειών τεχνολογίας, εταιρειών για τον τομέα της ενέργειας, για τη στρατιωτική βιομηχανία, για τη χημική βιομηχανία, για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, για τον τουριστικό τομέα, για την εκπαίδευση ακόμα και για τυχερά παιχνίδια, η έλευση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου αλλά και ναυαρχίδας του 6ου Στόλου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δείχνουν πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την παρουσία τους στη ΔΕΘ.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, μια εβδομάδα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, την υπερτόνισε ως “κορυφαία στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη γενικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα”.Υπογράμμισε ότι η αμερικανική παρουσία στοχεύει στις “οικονομικές ευκαιρίες” που έχει δημιουργήσει το “πρόγραμμα διάσωσης” της Ελλάδας και “η εφαρ­μογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλα όσα σημαίνει για την οικονομική σχέση με όλους τους βόρειους γείτονές σας και τον ρόλο που η Ελλάδα παίζει ενθαρρύνοντας τη διαρκή ευρωατλαντική προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων, την πρόοδο ορισμένων σημαντικών ενεργειακών έργων (FSRU και IGB). Οπότε γίνεται σαφής ο ρόλος που προσπαθούμε να υπογραμμίσουμε για την Ελλάδα ως περιφερειακό πυλώνα, αλλά και η επένδυση που κάνουν οι ΗΠΑ στη σχέση τους με την Ελλάδα και τον λαό της, σε μια στιγμή κατά την οποία η γεωπολιτική επιστρέφει δυναμικά στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας”.
Πρόσθεσε ακόμα πως “έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στο ραντάρ”, για να καταλήξει,  με νόημα, στο ότι “ το θέμα για τις ΗΠΑ είναι ότι αυτή η ατζέντα (της ελληνικής κυβέρνησης) συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή είτε σε όρους του μέλλοντος των Δυτ. Βαλκανίων, είτε όσον αφορά τη σημασία της αντιμετώπισης απειλών στην Ανατ. Μεσόγειο, είτε στη βοήθεια να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος γείτονάς σας στα ανατολικά θα παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένος στην Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς”.
Δεν θα μπορούσε να λεχθεί σαφέστερα το τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ μέσα και από την παρουσία τους στη ΔΕΘ: οικονομικές ευκαιρίες για τα αμερικάνικα μονοπώλια στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, προώθηση μέσω της Βόρειας Ελλάδας του ευρωατλαντικού ελέγχου πάνω στα Δυτικά Βαλκάνια και στους βαλκανικούς ενεργειακούς διαδρό­μους, αλλά και καθορισμό του ρόλου που πρέπει να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή. Και όλα αυτά με δεδομένο,  όπως ωμά το δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης, ότι οι ΗΠΑ “έχουν βάλει την Ελλάδα στο ραντάρ τους ” και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης λειτουργεί ως “συμπλήρωμα”στα συμφέροντα και το “όραμα” των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή! Παρά τα όσα,  λοιπόν, θα επιχειρήσει να πει και να υποσχεθεί ο Αλ.Τσίπρας στη ΔΕΘ για να συσκοτίσει και εξωραΐσει είτε τα κυβερνητικά πεπραγμένα στην οικονομία, είτε για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του, είτε για τη δήθεν “μεταμνημονιακή εποχή” της "αναγέννησης”,  της “ανάπτυξης” και της “αποκατάστασης κοινωνικών αδικιών” το δρομολόγιο της κυβέρνησής του είναι προ­διαγεγραμμένο ότι θα γίνει στις ράγιες της “ενισχυμένης εποπτείας” της ΕΕ,  της διατήρησης και επέκτασης των αντιλαϊκών “μεταρρυθμίσεων”,  του βαθέματος της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ε­ξάρτησης από ΗΠΑ και ΕΕ.
Σε τροχιά που θα κρατά σε σφικτή οικονομική μέγκενη τη ζωή του ελληνικού λαού και θα σέρνει τη χώρα πίσω από ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...