Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση για την 74η επέτειο από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ

74 χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική μέρα της 18ης Οκτωβρίου 1944, όταν η XIIΙ μεραρχία του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, Άρη Βελουχιώτη, έμπαινε θριαμβευτικά στην πόλη της Λαμίας και έβαζε τέλος στη ναζιστική κατοχή.
Τα καλύτερα παιδιά του λαού, οι μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ, οι αγωνιστές και αγωνίστριες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, οι ήρωες και ηρωίδες του επαναστατικού ΚΚΕ μπήκαν μπροστάρηδες στον αγώνα για το διώξιμο του ναζί-φασίστα κατακτητή. Έδωσαν τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία του λαού και της πατρίδας, αφήνοντας βαθιές παρακαταθήκες στο λαϊκό κίνημα, χαραγμένες με χρυσά γράμματα στη μνήμη του ελληνικού λαού.

Όπως αναφέρει και ο Ι. Καμπανέλης, στο «Μεγάλο μας Τσίρκο»: «Εκείνο λοιπόν τον καιρό, όπως σε κάθε δύσκολο καιρό, ήταν πολλοί εκείνοι που βγήκαν απ’ το πετσί τους. Άνθρωποι που δεν τους έπιανε το μάτι σου, παίρναν το βουνό μ’ ένα ντουφέκι στο χέρι. Με το τίποτα, ο Γιάννης, ο Τάσος, ο Μανόλης, η Λένω, η Δέσπω, αυτή η σιωπηλή στρατιά, αυτοί οι ωραίοι δικοί μας, σπρώχναν για καλά τον καιρό προς την ελευθερία και την ειρήνη. Για μια ελευθερία που πριν έρθει φαινότανε τόσο πλατιά. Και για μια ειρήνη που ακόμα γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε.».
Επικεφαλής αυτού το παγκόσμιου τιτάνιου αγώνα ήταν η ΕΣΣΔ και ο Κόκκινος Στρατός που κατάφερνε συντριπτικά πλήγματα στις χιτλερικές ορδές και προέλαυνε προς το Βερολίνο, ανοίγοντας, μέσα από τις φωτιές του πολέμου, νέους, φωτεινότερους, δρόμους για τους λαούς.
Στην Ελλάδα καθοδηγητής του εθνικοαπελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα ήταν το επαναστατικό ΚΚΕ πάνω στην γραμμή που χάραξαν οι αποφάσεις του και εκφράστηκε στο ιστορικό γράμμα του αρχηγού του Ν. Ζαχαριάδη, μέσα από τη φυλακή. Τη γραμμή αυτή, που βασίστηκε στις προηγούμενες αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς, για τα Λαϊκά Μέτωπα και την Αντιφασιστική Πάλη, αρνείται το σημερινό ΚΚΕ και δυσφημεί με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Σήμερα, 74 χρόνια μετά, το ιστορικό ρολόι έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων τσακίζονται, για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, προς όφελος των μονοπωλίων. Χώρες ξεσκίζονται, λαοί αιματοκυλιούνται και παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.
Ο εθνικισμός, η ακροδεξιά και ο φασισμός ξανασηκώνουν κεφάλι, τροφοδοτούμενοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τις αντιμεταναστευτικές κραυγές και τον αντικομουνισμό. Την άνοδο του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ και την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Αποτελούν πολιτική εφεδρεία του συστήματος και μακρύ χέρι για την καταστολή και τον εκφοβισμό των λαϊκών αγώνων. Στη χώρα μας η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής καρκινοβατεί εδώ και 5 χρόνια.
Η αντιλαϊκή πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χαλκεύει νέα δεινά για το λαό και την εργατική τάξη.
Η κυβέρνηση μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε αμερικανονατοϊκή βάση και λειτουργεί ως καλολαδωμένος «μεντεσές» για την ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (αυτό το ρόλο παίζει και η «Συμφωνία των Πρεσπών»). Προωθεί τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να υπονομευτεί η ρωσική και κινεζική επιρροή, εμπλέκοντας τη χώρα στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών, μεταξύ των ιμπεριαλιστών, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητη ανάγκη η ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα θέσει τα δημοκρατικά και εθνικοανεξαρτησιακά αιτήματα, στις σύγχρονες συνθήκες:
Να σπάσουν τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και η επιτροπεία.
Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία.
Κ.Ο. Φθιώτιδας
17-10-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...