Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα προωθείται η διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα για τα διπλωματικά δεδομένα απαιτεί ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργ να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα εισδοχής της πΓΔΜ οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών της νατοϊκής συμμαχίας.
Συγκεκριμένα ζητούσε μέχρι το απόγευμα της 28/1/19, δηλαδή χθες, και ώρα Βρυξελών 5.30μμ, την «σιωπηλή αποδοχή». Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε μέχρι εκείνη την ώρα, δύο μέρες μετά την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, τις ενστάσεις τους ή την αποδοχή τους γραπτά. Αμέσως μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας οι αντιπρόσωποι το στέλνουν στα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση.
Προβλέπεται η διαδικασία αυτή της κοινοβουλευτικής έγκρισης να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Ύστερα από ορισμένες τυπικές διαδικασίες η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ρηματική διακοίνωση ότι εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών ενώ τα Σκόπια μετά από αυτό θα μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή αυτή τη Συμφωνία.
Τελικά ο «θεματοφύλακας» της Συμφωνίας είναι η Ουάσιγκτον, όπου θα φυλάσσονται όλα τα επίσημα κείμενα.
Φυσικά όλη αυτή η πρεμούρα να ολοκληρωθεί η Συμφωνία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Για την άμεση επιβολή της Συμφωνίας τα επιτελεία του δυτικού ιμπεριαλισμού εργάστηκαν αγόγγυστα με αλλεπάλληλες επισκέψεις αρχηγών κρατών ( Μέρκελ ) και υψηλότατων αξιωματούχων, με προκλητικές πιέσεις και επεμβάσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών. Από τις αρχές του χρόνου ήδη ο Τραμπ είχε απευθύνει επιτακτικά μηνύματα πως πριν την Άνοιξη «πρέπει να έχει κλείσει το ζήτημα».
Όλα αυτά προϊδεάζουν πως πίσω από την «πρεμούρα» να κλείσει τάχιστα η υπόθεση Πρέσπες κρύβονται συγκεκριμένοι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί που απαιτούν ακρίβεια χρόνου και πολιτικού πλαισίου. Είναι σχεδιασμοί που προωθούνται στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τους ιμπεριαλιστές της Ρωσίας και της Κίνας. Είναι σχεδιασμοί που σηματοδοτούν άσχημα μαντάτα για τους λαούς και τις χώρες των Βαλκανίων και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητοι και να αντιμετωπιστούν σαν γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά σαν καμπανάκια σοβαρών  κινδύνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 7 Γενάρη μπαίνει σε λειτουργία ο νέος βελτιωμένος και αναβαθμισμένος διαδικτυακός τόπος του Μ-Λ ΚΚΕ

Στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ (Μάης 2018) επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ιστότοπος του Κόμματος στο διαδίκτυο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως μέσα από την πορεία αυτή πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τους όρους μιας ζωντανής λειτουργίας του με διαρκή, έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.

Κλυδωνίζονται οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Δύσκολος ο ρόλος των λακέδων του ιμπεριαλισμού Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ - αλλά και στη χώρα μας, μετά την παραίτηση Κοτζιά - με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να δίνει «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς, αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, πιέζουν σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η νέα έκθεση ΟΟΣΑ υπόσχεται, όπως λέει και ο τίτλος της, «ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση» ή αλλιώς επιστροφή στην «κανονικότητα». Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στη σχολική τάξη, εύλογα, ρωτάνε; Σε ποια «κανονικότητα»; H επιστροφή στην «κανονικότητα» Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η αποψίλωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (35.0000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 8 χρόνια), οι μηδενικοί διορισμοί, η αύξηση της αναλογίας μόνιμης και ελαστικής εργασίας (περίπου 15% οι πάσης φύσεως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), η τρομερή αύξηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε 2-5 σχολεία (περίπου το 25% του συνόλου), η εξαφάνιση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνο…