Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ως «κοινωνικό μέρισμα» και προεκλογικό δόλωμα

Από πριν αλλά και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, πλείστα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις ανάφεραν ότι το Υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και στην κατάργηση του «ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών» (sic) το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Σύμφωνα με δημοσιευμένες εκτιμήσεις, η αύξηση που αναμένεται να δοθεί δεν θα ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως. Έτσι, ο «αυξημένος» κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ, από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Να υπενθυμίσουμε πως ο ο κατώτατος μισθός μετά τον μνημονιακό σφαγιασμό του πριν 6 χρόνια ήταν 751 ευρώ. Δηλαδή, ακόμα και με την υποσχόμενη κυβερνητική αύξηση θα παραμείνει πετσοκομμένος κατά 20% !

Από την Πρωτοχρονιά και μετά ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του παρουσιάζονται ιδιαίτερα δραστήριοι σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και γενναιόδωροι σε δηλώσεις. Φροντίζουν, ενόψει εκλογών, να παρουσιάσουν όλο το πακέτο των προεκλογικών παροχών και, φυσικά, να θολώσουν τα νερά της μέχρι τώρα πολιτικής τους. Όπως και με το περίφημο κοινωνικό μέρισμα, έτσι και τώρα με τον κατώτατο μισθό θριαμβολογούν, γιατί στέκονται δήθεν στο πλευρό των εργαζομένων και «οδηγούν τη χώρα στην κανονικότητα».
Ωστόσο, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς την άκρατη δημαγωγία τους, αν αναλογιστεί τη λεηλασία που έχει συντελεστεί στους μισθούς (και δη στον κατώτατο) στο πολύ πρόσφατο παρελθόν: το 2012 με τη μνημονιακή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 (που είχε εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση) καθιέρωσε τον κατώτατο (586 ευρώ μικτά – 500 ευρώ καθαρά) και – ένα νέο εφεύρημα μεγάλης μείωσης του κατώτατου μισθού – τον υποκατώτατο μισθό για τους νεότερους εργαζόμενους (511 ευρώ μικτά – 420 ευρώ καθαρά), με ταυτόχρονη μείωση 22% και 32% αντίστοιχα στον μέχρι τότε κατώτατο μισθό (751 ευρώ μικτά – 660 ευρώ καθαρά).
Πρέπει να σημειωθεί πως με αυτήν τη μνημονιακή Πράξη,  ο κατώτατος μισθός δεν προκύπτει πλέον από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά μέσα απο κυβερνητική απόφαση,  με βάση «την ανταγωνιστικότητα και τους δείκτες παραγωγικότητας» – κάτι που εσκεμμένα αποκρύπτεται, σε όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις. Κρατώντας σε ισχύ αυτήν τη βαθιά αντεργατική απόφαση που έχει καταργήσει τη συλλογική διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που καθόριζε παλιότερα τον κατώτατο μισθό και μεροκάματο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίζεται, ουσιαστικά, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά παρόμοιο τρόπο με το κοινωνικό μέρισμα-ελεημοσύνη που χορήγησε τα Χριστούγεννα.
Αντιμετωπίζει, ενόψει εκλογών, τους εργαζόμενους ως ψηφοφόρους και εν μέσω εργασιακού Μεσαίωνα, τούς πετά ένα ψίχουλο αύξησης ευελπιστώντας εκείνοι να “τσιμπήσουν”. Ένα ψίχουλο αύξησης που ουσιαστικά δεν ξεπερνά το 1 ευρώ την ημέρα!Αυτό θα δώσει όλο κι όλο στους χειρότερα αμειβόμενους εργαζόμενους! Και ας σημειωθεί πως – σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν – η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως: Βρίσκεται στις 4 τελευταίες θέσεις (τετάρτη από τον πάτο) στη διεθνή κατάταξη των κατώτατων μισθών….

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 7 Γενάρη μπαίνει σε λειτουργία ο νέος βελτιωμένος και αναβαθμισμένος διαδικτυακός τόπος του Μ-Λ ΚΚΕ

Στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ (Μάης 2018) επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ιστότοπος του Κόμματος στο διαδίκτυο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως μέσα από την πορεία αυτή πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τους όρους μιας ζωντανής λειτουργίας του με διαρκή, έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.

Κλυδωνίζονται οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Δύσκολος ο ρόλος των λακέδων του ιμπεριαλισμού Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ - αλλά και στη χώρα μας, μετά την παραίτηση Κοτζιά - με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να δίνει «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς, αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, πιέζουν σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η νέα έκθεση ΟΟΣΑ υπόσχεται, όπως λέει και ο τίτλος της, «ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση» ή αλλιώς επιστροφή στην «κανονικότητα». Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στη σχολική τάξη, εύλογα, ρωτάνε; Σε ποια «κανονικότητα»; H επιστροφή στην «κανονικότητα» Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η αποψίλωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (35.0000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 8 χρόνια), οι μηδενικοί διορισμοί, η αύξηση της αναλογίας μόνιμης και ελαστικής εργασίας (περίπου 15% οι πάσης φύσεως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), η τρομερή αύξηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε 2-5 σχολεία (περίπου το 25% του συνόλου), η εξαφάνιση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνο…