Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

JUMBO: υπερκέρδη βασισμένα σε υπερεκμετάλλευση

Στο Υπουργείο Εργασίας και στο ΣΕΠΕ προσφεύγει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) για να καταγγείλει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως στο ωράριο των εργαζομένων στην εταιρεία Jumbo. Ειδικότερα κάλεσαν από την αρχή του χρόνου εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας.
Ουσιαστικά ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τη μετατροπή του πενθήμερου εργασίας τους, σε εξαήμερο, στη λογική του λάστιχου που ξεχειλώνει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!
Στην πράξη, η εργοδοσία των Jumbo απαιτεί να εργάζονται περισσότερο οι μισθωτοί που απασχολεί, όταν εκείνη έχει περισσότερη ανάγκη από την εργασία  τους και ειδικά κατά τα χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή τις περιόδους μεγάλης προσέλευσης κοινού (Χριστούγεννα, Απόκριες κλπ).
Έτσι, λοιπόν, θα μπορεί η εταιρεία με τις νέες ατομικές συμβάσεις που απαιτεί, να καλεί τους εργαζόμενους να εργάζονται επί 6 αντί 5 μέρες την εβδομάδα, δηλαδή να αυξάνει τις μέρες εργασίας και στην πραγματικότητα και το χρόνο εργασίας, χωρίς βέβαια να αποζημιώνει τους εργαζόμενους για υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση.
Σε εφόδους της επιθεώρησης εργασίας στα κάτεργα της JUMBO, διαπιστώθηκε ότι πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν παραπάνω απ’ το κανονικό τους ωράριο, χωρίς φυσικά να αμείβονται για την επιπλέον  αυτή απασχόληση.
Να τονίσουμε ότι η εταιρεία αυτή είναι μία απ’ τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, αφού παρουσίασε κέρδη πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Είναι φανερό ότι η αύξηση των κερδών της εταιρείας είναι στενά δεμένη με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Τέλος, να τονίσουμε ότι οι πιέσεις αυτές της εργοδοσίας ασκούνται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα η μεγαλοεργοδοσία προχωράει σε ακόμα πιο ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 7 Γενάρη μπαίνει σε λειτουργία ο νέος βελτιωμένος και αναβαθμισμένος διαδικτυακός τόπος του Μ-Λ ΚΚΕ

Στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ (Μάης 2018) επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ιστότοπος του Κόμματος στο διαδίκτυο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως μέσα από την πορεία αυτή πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τους όρους μιας ζωντανής λειτουργίας του με διαρκή, έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.

Κλυδωνίζονται οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Δύσκολος ο ρόλος των λακέδων του ιμπεριαλισμού Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ - αλλά και στη χώρα μας, μετά την παραίτηση Κοτζιά - με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να δίνει «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς, αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, πιέζουν σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η νέα έκθεση ΟΟΣΑ υπόσχεται, όπως λέει και ο τίτλος της, «ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση» ή αλλιώς επιστροφή στην «κανονικότητα». Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στη σχολική τάξη, εύλογα, ρωτάνε; Σε ποια «κανονικότητα»; H επιστροφή στην «κανονικότητα» Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η αποψίλωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (35.0000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 8 χρόνια), οι μηδενικοί διορισμοί, η αύξηση της αναλογίας μόνιμης και ελαστικής εργασίας (περίπου 15% οι πάσης φύσεως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), η τρομερή αύξηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε 2-5 σχολεία (περίπου το 25% του συνόλου), η εξαφάνιση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνο…