Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

JUMBO: υπερκέρδη βασισμένα σε υπερεκμετάλλευση

Στο Υπουργείο Εργασίας και στο ΣΕΠΕ προσφεύγει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) για να καταγγείλει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως στο ωράριο των εργαζομένων στην εταιρεία Jumbo. Ειδικότερα κάλεσαν από την αρχή του χρόνου εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας.
Ουσιαστικά ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τη μετατροπή του πενθήμερου εργασίας τους, σε εξαήμερο, στη λογική του λάστιχου που ξεχειλώνει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!
Στην πράξη, η εργοδοσία των Jumbo απαιτεί να εργάζονται περισσότερο οι μισθωτοί που απασχολεί, όταν εκείνη έχει περισσότερη ανάγκη από την εργασία  τους και ειδικά κατά τα χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή τις περιόδους μεγάλης προσέλευσης κοινού (Χριστούγεννα, Απόκριες κλπ).
Έτσι, λοιπόν, θα μπορεί η εταιρεία με τις νέες ατομικές συμβάσεις που απαιτεί, να καλεί τους εργαζόμενους να εργάζονται επί 6 αντί 5 μέρες την εβδομάδα, δηλαδή να αυξάνει τις μέρες εργασίας και στην πραγματικότητα και το χρόνο εργασίας, χωρίς βέβαια να αποζημιώνει τους εργαζόμενους για υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση.
Σε εφόδους της επιθεώρησης εργασίας στα κάτεργα της JUMBO, διαπιστώθηκε ότι πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν παραπάνω απ’ το κανονικό τους ωράριο, χωρίς φυσικά να αμείβονται για την επιπλέον  αυτή απασχόληση.
Να τονίσουμε ότι η εταιρεία αυτή είναι μία απ’ τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, αφού παρουσίασε κέρδη πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Είναι φανερό ότι η αύξηση των κερδών της εταιρείας είναι στενά δεμένη με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Τέλος, να τονίσουμε ότι οι πιέσεις αυτές της εργοδοσίας ασκούνται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα η μεγαλοεργοδοσία προχωράει σε ακόμα πιο ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...