Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων Οικολογικό-οικονομικό έγκλημα και ξεπούλημα του πλούτου της χώρας

Το Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των κατοίκων της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, των Ιόνιων νησιών, όλης της χώρας, ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, μια δραστηριότητα που παραχωρήθηκε από όλες τις υποτελείς κυβερνήσεις στις πολυεθνικές της ενέργειας- αμερικανοευρωπαϊκών κυρίως συμφερόντων – με δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο κλπ.

Με όλες μας τις δυνάμεις στηρίξαμε αυτόν τον αγώνα από την πρώτη στιγμή, μέσα από τις κατά τόπους Πρωτοβουλίες, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στον σωστό πολιτικό του προσανατολισμό, προσδιορίζοντας τους άξονες που αυτοί οι αγώνες πρέπει να κινηθούν:
1. Η δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία, στη ζωή των κατοίκων, στις υφιστάμενες δραστηριότητες της πρωτογενούς παραγωγής, κτηνοτροφία, αμπελουργία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ., με τα επώνυμα προϊόντα και στον τουρισμό με τα ιδιαίτερα οικολογικά του χαρακτηριστικά.
Η καταστροφή Εθνικών Πάρκων και Δρυμών, δασών, παραλιών και πηγών, η ατμοσφαιρική, εδαφική και θαλάσσια ρύπανση, ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης, σε συσχετισμό με την σεισμικότητα της περιοχής, η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων στις γεωτρήσεις και κατά μήκος των αγωγών, η επιβάρυνση των λιμένων εξαγωγής με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και φόρτωσης, είναι θέματα που καθιστούν την δραστηριότητα εξαιρετικά επικίνδυνη.
Οι πληρωμένες από τις εταιρείες παρελκυστικές μελέτες μιλάνε για νέες θέσεις εργασίας, αλλά αποσιωπούν ότι θα χαθούν πολύ περισσότερες από την καταστροφή των υφιστάμενων. Οι λίγοι που εργάστηκαν στην έρευνα ένιωσαν στο πετσί τους την σκληρή εκμετάλλευση των εταιρειών αυτών.
2. Η εκποίηση του υπόγειου πλούτου στις πολυεθνικές της ενέργειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της πολιτικής και προηγούμενων κυβερνήσεων και σε εφαρμογή μνημονιακών επιταγών, που εντάσσεται στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, κανένα όφελος δεν θα έχει για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Αντίθετα έρχεται να αυξήσει τα κέρδη των πολυεθνικών, που αφήνουν πίσω τους «Κρανίου Τόπο», αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες.
3. Οι πηγές και οι δρόμοι των αγωγών της ενέργειας, όντας ενταγμένοι στον ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας), για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών και εγκυμονούν στο φλεγόμενο τόξο Βαλκάνια-Μεσόγειος-Μέση Ανατολή νέους κινδύνους και περιπέτειες για τον λαό μας και για τους λαούς της περιοχής.
4. Μοναδικός δρόμος για να ανατραπούν τα σχέδια αυτά κυβέρνησης-εταιρειών είναι ο πλατύς, μαζικός, παλλαϊκός, παρατεταμένος αγώνας, στο δρόμο της μεγάλης διαδήλωσης της 1ης Ιούνη 2018 που έγινε στα Γιάννενα και άλλων κινητοποιήσεων που έγιναν στις περιοχές της Ηπείρου, που τροφοδοτήθηκαν από άλλους παλιότερους μεγάλους αγώνες για τον Καλαμά, για τους ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, στο Καρβουνάρι, στη Λευκίμμη, για τον εργοστάσιο συμπίεσης Φ. Α. στην Πέρδικα, κλπ.
Το ψευδεπίγραφο κυβερνητικό αφήγημα για «δίκαιη ανάπτυξη» σημαίνει μεγαλύτερο ξεπούλημα, βάθεμα της υποτέλειας και της εξάρτησης, ασύδοτη κερδοσκοπία των ξένων μονοπωλιακών ομίλων, καταστροφή του περιβάλλοντος, μεγαλύτερη φτώχεια και υποβάθμιση της ζωής μας.
  • Βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν «απαντήσεις και λύσεις» υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, είναι να σπάσουν τα δεσμά της εξάρτησης της χώρας από τους ξένους δυνάστες και να μπει μπροστά το συλλογικό συμφέρον του λαού και των εργαζομένων.
Ο δίκαιος αγώνας του λαού ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει απέναντί του ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και μια υποτελή σε αυτά κυβέρνηση, την ΝΔ και τοπικούς παράγοντες, γι αυτό θα είναι σκληρός και δύσκολος. Η εμπειρία του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, δείχνει ότι το κράτος χρησιμοποιεί πανίσχυρους μηχανισμούς τρομοκρατίας και καταστολής.
Γι αυτό ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να οργανωθεί σωστά, με συνεχείς ενημερώσεις που να φτάνουν και στο τελευταίο χωριό, να είναι μαζικός, λαϊκός και ενωτικός, με συντονισμό, μέσα από Πρωτοβουλίες και Επιτροπές αγώνα, μέσα από τους Συλλόγους, τα σωματεία και τους επαγγελματικούς φορείς. Για να είναι νικηφόρος!
Αθήνα 20 Φλεβάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...