Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Ο «Πράκτωρ ΘΒ» του Μητσοτάκη στην ΕΥΠ

Πάνω που κάποιος πιστεύει ότι έχει δει τα πάντα από την "επιτελική" ΕΥΠ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια νέα εξέλιξη έρχεται να προκαλέσει θυμηδία αλλά και βαθύ προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος και τη νευραλγική υπηρεσία πληροφοριών. 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου των εργαζομένων στην ΕΥΠ που ζητά την απομάκρυνση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς κρίνεται "ανεπαρκής", είναι η θρυαλλίδα μιας σειρά εξελίξεων που δείχνουν την απόλυτη αποδιοργάνωση που έχει προκαλέσει το "επιτελικό κράτος", αφού ως γνωστόν η Υπηρεσία Πληροφοριών υπάγεται, πλέον, απευθείας στην Πρωθυπουργό. Δεν έχει ξαναγίνει οι ... πράκτορες μιας χώρας να αναγκάζονται να ζητήσουν την απομάκρυνση του επικεφαλής τους λόγω ανεπάρκειας. Θα μπορούσε να συμβαίνει σε κωμωδίες του "Πράκτορα ΘΒ" αλλά τελικά συμβαίνει στην πραγματικότητα. 


Είναι η πολλοστή επιβεβαίωση της ανεπάρκειας του Διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος από άσημο στέλεχος εταιρίας σεκιούριτυ με τίτλο μουσικών σπουδών από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, βρέθηκε στην Κατεχάκη ως προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού. Μάλιστα για να κατορθώσει τον διορισμό του, η κυβέρνηση φρόντισε να περάσει μέχρι και φωτογραφική -όσο και εξευτελιστική- τροπολογία προκειμένου ο Παναγιώτης Κοντολέων να προσληφθεί χωρίς πτυχίο. 

Αλλά και στον ένα χρόνο που βρίσκεται εκεί, αρκείται στο διεκπεραιωτικό ρόλο του "τοποτηρητή" του Μαξίμου, την ώρα που οι δομές της Υπηρεσίας είναι σε κατάρρευση και η λειτουργία της αγγίζει τα όρια του παραθεσμικού σε στενό εναγκαλισμό με τον ανιψιό του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει το tvxs.gr, οι αρμοδιότητες έχουν διαχυθεί από το Μαξίμου, διαδοχικά μέχρι το επίπεδο των διευθυντών, με αποτέλεσμα να μπορεί να παρακαμφθεί η ιεραρχία απευθείας από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Μια ΕΥΠ στην προσωπική υπηρεσία του Μητσοτάκη, που ξυπνά μαύρες εποχές, όπως δείχνει και η υποβάθμιση της πολιτικής ζωής με πρακτόρικες πρακτικές. 

Από την άλλη, τα δίκτυα πληροφοριών της ΕΥΠ βιώνουν πρωτοφανή αποσύνθεση με πιο χαρακτηριστικό το φιάσκο του Έβρου, όταν οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν το καραβάνι προσφύγων του Μαρτίου, μόνο όταν εμφανίστηκε στα σύνορα των Καστανέων καθώς η ΕΥΠ το αγνοούσε αλλά και το χακάρισμα από Τούρκους χάκερ ακόμη και της σελίδας της Υπηρεσίας. 

Πρόσφατα η κυβέρνηση με νομοθετική αλλαγή, διέλυσε ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της δομής της Υπηρεσίας, μετατάσσοντας υποχρεωτικά μέσα σε μια νύχτα τους "μη αρεστούς υπάλληλους" στο ΓΕΕΘΑ ενώ, όπως επισημαίνει και ο Σύλλογος, η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη αντιπαράθεση με την Τουρκία. Όμως όσο και αν προχωρούν οι "εκκαθαρίσεις" της ΝΔ στο "βαθύ κράτος", η ανεπάρκεια του Διοικητή μοιάζει παροιμιώδης και οδηγεί σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ένα ακόμη σύμπτωμα του πολυδιαφημισμένου "Επιτελικού Κράτους".

https://www.koutipandoras.gr/article/o-praktor-thb-toy-mitsotaki-stin-eyp?amp&__twitter_impression=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...