Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη 1942: Η αντεπίθεση στο Στάλινγκραντ

 μάχη του Στάλινγκραντ


Η μάχη του Στάλινγκραντ υπήρξε η φονικότερη μάχη όλων των εποχών. Από τον Ιούνιο του 1942 ως το τέλος Γενάρη του 1943 περίπου 2 εκατομμύρια στρατιωτών και αμάχων ήσαν νεκροί ή τραυματίες.

Την 1η Φλεβάρη 1943 η στρατιά του Φ. Πάουλους, 100.000 γερμανοί στρατιώτες και 22 στρατηγοί αιχμαλωτίζονται. Δύο στρατιές από τη Ρουμανία, 1 από την Ουγγαρία, 1 από την Ιταλία και την Κροατία – δυνάμεις στο πλευρό του άξονα – εκμηδενίζονται.

Οι Γερμανοί περνώντας από την Ουκρανία χτύπησαν τη Σοβιετική Ένωση στα νότια προσδοκώντας να κυκλώσουν τη Μόσχα, να βάλουν χέρι στους σιτοβολώνες του νότου και να φτάσουν στα πετρέλαια του Καυκάσου. Θεώρησαν ότι η πτώση του Στάλινγκραντ, στις όχθες του ποταμού Βόλγα, ήταν ζήτημα ημερών. Αποδείχτηκε ότι ήταν ο τάφος τους και έγινε η μάχη που έγειρε τη ζυγαριά υπέρ των αντιφασιστικών δυνάμεων και έκρινε όχι μόνο τα αποτελέσματα των μαχών του Ανατολικού Μετώπου, αλλά τη συνολική έκβαση του Πολέμου.

Ήταν η αντίσταση όπου περίσσεψε ο ηρωισμός των κόκκινων στρατιωτών που υπεράσπισαν – κυριολεκτικά – κάθε σπιθαμή με αίμα.

Γράφουμε τα παραπάνω όχι μόνο από μία δικαιολογημένη συναίσθηση περηφάνειας για τους «δικούς μας» αλλά και για το φάρο που μας τον άφησαν ολόφωτο να μας καθοδηγεί στους μικρούς και τους μεγάλους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Ο Χρουστώφ μετονόμασε το Στάλινγκραντ σε Βόλγογκραντ. Ο αχρείος.

Αυτό που μένει όμως για το Στάλινγκραντ είναι αυτό που σημείωσε η Ιστορία:

«Έφτασε στα όρια του μύθου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε