Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρεκόρ δεκαετίας στην κατεδάφιση οικισμών από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη (βίντεο)

 01-Παλαιστίνη-κατεδαφίσεις

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση κατεδάφισης της Δυτικής Όχθης εδώ και μια δεκαετία προχώρησαν οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές. Στις 3 Νοεμβρίου κατέστρεψαν περίπου 70 δομές στην κοινότητα Χουμσά Αλ Φουκά της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι έξι μπουλντόζες, συνοδευόμενες από περίπου 100 Ισραηλινούς στρατιώτες, πραγματοποίησαν τις κατεδαφίσεις, αφήνοντας 11 παλαιστινιακές οικογένειες άστεγες.

Abu Rani Awada και Padwa Abu Awad κοντά στην κατεδάφιση του σπιτιού τους στο Khirbet Homsa a-Fuka στην κοιλάδα του Jordan (Φωτογραφία: Oren Ziv)

Μεταξύ των κατεδαφισμένων δομών ήταν αυτές που φαίνεται να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. «Μας εξέπληξαν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση», λέει ο Αμπτούλ Γκανί Αουαντέ, ο οποίος έχασε κάθε οικιστική δομή στη γη όπου ζει, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων ζώων, δεξαμενών νερού και μονάδων ηλιακών συστημάτων. Ισραηλινές δυνάμεις κατάσχεσαν επίσης το αυτοκίνητό του. Η σύζυγος του, Φάντγουα Αμπού Αουάντ, σημείωσε ότι οι κατεδαφίσεις συνέβησαν στη «χειρότερη εποχή του χρόνου» από άποψη καιρού. Πέρασε τη νύχτα μετά την κατεδάφιση προσπαθώντας να προστατεύσει τα έπιπλά της από τη βροχή. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Κοιμηθήκαμε στο έδαφος κι σκεπαστήκαμε με πλαστικές σακούλες». Η οικογένεια μίσθωνε τη γη από Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες για πάνω από 60 χρόνια και επιβεβαίωσαν ότι πρώτη φορά ζούσαν μια ισραηλινή κατεδάφιση. Ωστόσο, παρέμειναν αβέβαιοι για το αν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός ή ένα σημάδι αυτών που θα ακολουθήσουν.

Η οικογένεια Αμπού Αλ Κεμπάς είδε επίσης να καταστρέφονται όλες οι δομές τους και τα καταφύγια ζώων. Ο Αχμάντ, μέλος της οικογένειας, δήλωσε ότι η οικογένεια μισθώνει τη γη από μια άλλη παλαιστινιακή οικογένεια για περίπου 70 χρόνια. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε μάρτυρας σε αντίστοιχες κατεδαφίσεις, δημεύσεις ή εκκενώσεις στην περιοχή. «Αυτή η κατεδάφιση δεν μοιάζει με καμία άλλη. Δεν άφησαν τίποτα», είπε ο Αχμάντ, ενώ στεγαζόταν σε μια σκηνή που του παρείχε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος μετά την κατεδάφιση. Η Ντάφνα Μπανάι, Ισραηλινή που δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία 13 χρόνια, τη χαρακτήρισε «τη χειρότερη κατεδάφιση» που είχε δει.

Το Ισραήλ επιμένει ότι οι κάτοικοι της Χουμσά Αλ Φουκά δεν έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας στη γη στην οποία ζουν. Ισχυρίζονται ότι οι εντολές εκκένωσης είναι για την ασφάλεια των κατοίκων, επειδή η περιοχή είναι ζώνη πυρός, κάτι που ορίστηκε από το Ισραήλ το 1972. Ο στρατός έχει κατοχυρώσει περίπου το 18% της περιοχής ως ζώνη πυρός, γεγονός που επηρεάζει χιλιάδες Παλαιστίνιους. Τέτοιες δηλώσεις αποτελούν επιχειρήματα για τις ισραηλινές αρχές για να δικαιολογήσουν την έκδοση εντολών κατεδάφισης και εκκενώσεων στην περιοχή. Συχνά, κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται επίσης σε κατασκευές που χτίστηκαν χωρίς άδειες, αν και η στρατιωτική κυβέρνηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη εγκρίνει μόνο μεταξύ 1 και 3 τοις εκατό των παλαιστινιακών αιτήσεων για άδεια οικοδομής.

Ο Abdul-Ghani Awawdeh ανάμεσα στα συντρίμμια μιας ισραηλινής κατεδάφισης στην παλαιστινιακή κοινότητα Humsa al-Fuqa, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στις 4 Νοεμβρίου 2020. (Ahmad al-Bazz / Activestills)

Οι ισραηλινές κατεδαφίσεις και εκτοπισμοί Παλαιστινίων αποτελούν «μια πάγια και διαχρονική στρατηγική», δήλωσε ο Άραφ Νταράμχ , ερευνητής της ΜΚΟ B’Tselem. Αυτές οι τακτικές προηγούνται των προγραμματισμένων σχεδίων του Ισραήλ να προσαρτήσουν τμήματα της περιοχής Γ, πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι Ισραηλινοί έποικοι δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή, φράζοντας τη γη και εγκαθιστώντας τρία νέα φυλάκια.

Οι κατεδαφίσεις στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ αριθμούνται ως οι περισσότερες που έχουν γίνει σε περίοδο τεσσάρων ετών σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – παρά το ξέσπασμα του COVID-19. Το Ισραήλ κατέστρεψε σχεδόν 690 δομές στη Δυτική Όχθη μέχρι στιγμής φέτος. Έχουν εκτοπιστεί περίπου 870 Παλαιστίνιοι ενώ 46 από αυτές τις κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα. Επίσης τον Οκτώβριο, εντός της Πράσινης Γραμμής, το Ισραήλ κατεδάφισε το χωριό Βεδουίνων Αλ Αρακίμπ στο Νακάμπ για 179η φορά.

Η Fadwa Abu Awwad Awawdeh περπατά ανάμεσα στα συντρίμμια μιας ισραηλινής κατεδάφισης στην παλαιστινιακή κοινότητα Humsa al-Fuqa, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, 4 Νοεμβρίου 2020. (Oren Ziv / Activestills)

H Επιτροπή Αποικισμού και Αντίστασης των Παλαιστινιακών Αρχών παρέδωσε σκηνές στους κατοίκους της Χουμσά Αλ Φουκά. Ταυτόχρονα κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να παρέχουν άμεση βοήθεια για την καταπολέμηση της «μαζικής κατεδάφισης και της εθνοκάθαρσης». Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι τρεις ακόμη κοινότητες στην Κοιλάδα του Ιορδάνη ειδοποιήθηκαν για εκκένωση, πριν από προγραμματισμένη εκπαίδευση του ισραηλινού στρατού. Η ισραηλινή στρατιωτική κυβέρνηση της Δυτικής Όχθης δήλωσε ότι «έχει πραγματοποιήσει ανάλογες δραστηριότητες εναντίον παράνομων δομών στην περιοχή».

Πηγή: +972 Magazine, infowar 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε