Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Sos Από Ιθάκη

 


  Την Τρίτη 22-12-2020 επισκεφθήκαμε το Κέντρο Υγείας Ιθάκης και συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του κ. Γιώργο Παξινό, με τον οποίο είχαμε μια σε βάθος συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κύριος φορέας της Δημόσιας Υγείας στο νησί μας καθώς και για την πανδημία και τον τρόπο αντιμετώπισής της. 

     Όπως το περιμέναμε, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

Συγκεκριμένα:

     1.Το Κέντρο Υγείας Ιθάκης, σε λίγες μέρες θα μείνει μόνο με έναν (1) αγροτικό γιατρό, ο οποίος θα βρίσκεται στον Σταυρό, προκειμένου να απασχολείται αποκλειστικά εκεί, καλύπτοντας τις ανάγκες του Περιφερειακού Ιατρείου Βόρειας Ιθάκης.

     2.Έχει εγκριθεί ο διορισμός τριών (3) αγροτικών γιατρών, οι οποίοι όμως θα πρέπει να μείνουν τουλάχιστον ένα μήνα στο Αργοστόλι και μετά να έλθουν στο νησί μας, παρά το αντίθετο σχετικό αίτημα του κ. Παξινού να αναβληθεί η πρακτική τους έως ότου επανέλθει μια σχετική κανονικότητα στη λειτουργία του ΚΥ. Συνέπεια αυτού είναι να μείνει στον αέρα το ΚΥ και να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες των γιατρών, οι οποίοι εργάζονται πέρα και πάνω από τα ωράριά και τις αντοχές τους.

     3.Δεν έχει προκηρυχθεί εδώ και δύο χρόνια η θέση του Γενικού Ιατρού, που χηρεύει λόγω συνταξιοδότησης του κ. Καρακουλίδη, ούτε προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο σύντομα, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία από την Διοίκηση.

     4.Από τις πέντε (5) νοσηλεύτριες που υπηρετούν στο ΚΥ, σε λίγες μέρες θα μείνουν μόνο δύο (2), λόγω παραιτήσεων, υγείας και μεταθέσεων, με συνέπεια να μην βγαίνουν και εδώ οι εφημερίες.

     5.Ο διορισμένος από τον Σεπτέμβρη του 2020 οδηγός του ασθενοφόρου δεν έχει αναλάβει υπηρεσία και δεν έχει δώσει μέχρι και σήμερα σημεία ζωής, χωρίς και πάλι καμία δικαιολογία. Έτσι για περισσότερα από 7 χρόνια το ΚΥ μένει με έναν οδηγό.

     6.Ο εμβολιασμός των κατοίκων του νησιού μας είναι απολύτως βέβαιο πως κάτω από αυτές τις συνθήκες  θα καθυστερήσει πάρα πολύ γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα καλύψουν αυτή την διαδικασία. Όπως μας είπε ο διευθυντής ,αρχικά θα εμβολιαστούν μόνο οι υγειονομικοί και περί το τέλος του Ιανουαρίου 2021 θα αρχίσει ο εμβολιασμός των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω υγείας και λόγω ηλικίας. Με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχει εμβολιαστεί παρά ελάχιστος αριθμός συμπολιτών μας, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

     7.Υπάχρουν ελάχιστα rapid test στο ΚΥ, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η ακόμα και δειγματοληπτική εξέταση των κατοίκων του νησιού μας.

     8.Από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχουν γίνει περίπου 80 tests, ( από τα οποία τα περισσότερα έχουν γίνει στους υπηρετούντες στο ΚΥ), με συνέπεια να μην έχουμε κανένα αξιόπιστο επιστημονικό στοιχείο για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ιθάκη, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα λεγόμενα από τους επιστήμονες περί ασυμπτωματικών φορέων της ασθένειας και τον ρόλο που παίζουν στην διάδοσή της.

     9.Αν σκεφθεί κανείς και την απόλυτη διάλυση του Νοσοκομείου στο Αργοστόλι, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα πως βρισκόμαστε απολύτως ξεκρέμαστοι ενώπιον της πανδημίας, παρ’ όλες τις θριαμβολογίες περί Covid Free νησιού που προέρχονται από την κατά τα υπόλοιπα λαλίστατη τοπική διοίκηση.

     

      Για μια ακόμα φορά τονίζουμε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που με την πολιτική του εφικτού και του κόστους οφέλους , απαξίωσαν νοσοκομεία και ΚΥ και γενικά το Σύστημα Υγείας την ίδια ώρα που πρόσφεραν και προσφέρουν ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες. Είναι γεγονός άλλωστε πως προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που έβαλαν πλάτη στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις επιταγές της ΕΕ ,δεν είναι η προστασία της Υγείας των λαικών οικογενειών μέσω ενός ισχυρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων πως όλα θα πάνε καλά αν είμαστε «σωστοί» εμείς και άλλα τέτοια φληναφήματα περί «ατομικής ευθύνης».

     Η Λαική Συσπείρωση Ιθάκης καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω και ζητά την έκτακτη και άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης προκειμένου να ληφθεί απόφαση που θα καταδικάζει όλες αυτές τις ελλείψεις και θα διεκδικεί την άμεση αντιμετώπισή τους.

                        


  Ιθάκη, 23 Δεκεμβρίου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...