Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Τραμπ: απειλές ήξεις- αφίξεις... Στον αέρα οι συνομιλίες με τη ΛΔ Κορέας

Έντονες αναταράξεις και ραγδαίες εναλλαγές χαρακτηρίζουν την πορεία προς τη Σιγκαπούρη, όπου θα πραγματοποιηθεί η προς στιγμή «εκτροχιασμένη» Συνάντηση Κορυφής ΛΔ Κορέας-ΗΠΑ.
Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις -παγκόσμιες και περιφερειακές- μετρούν και υπολογίζουν τα δικά τους γεωπολιτικά κέρδη και απώλειες από την επιτυχή έκβαση ή το ναυάγιο των εντατικών και πολύπλευρων διπλωματικών διαδικασιών για την ειρήνευση της Κορεατικής Χερσονήσου, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η συνέχιση (11 με 25 Μάη) των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ν.Κορέας, που προετοιμάζονταν για ένα προληπτικό αιφνιδιαστικό χτύπημα στο Βορρά, για την ολοκληρωτική επικράτησή τους στον αέρα, και οι προκλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Εξωτερικών (Μπόλτον, Πομπέο), που προσέγγιζαν την ειρηνευτική διαδικασία στην Κορέα με το μοντέλο του Ιράκ και της Λιβύης, φανέρωσαν τις πραγματικά επιθετικές προθέσεις τους και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Πιονγιάνγκ. Στις 16 Μάη η ΛΔ Κορέας ανέστειλε τις προγραμματισμένες συνομιλίες υπουργικού επιπέδου με τη Σεούλ, στέλνοντας και μήνυμα για την επανεξέταση, της προγραμματισμένης για τις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Τραμπ. Ωστόσο, η ΛΔΚ, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις Βορρά-Νότου, που απέρρεαν από τη διακήρυξη Πανμουτζόμ, προχώρησε, στις 25 Μάη, στην ανατίναξη του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, με την παρουσία πολλών ξένων δημοσιογράφων.
Επακολούθησε η ανακοίνωση Τραμπ για ακύρωση της Συνάντησης Κορυφής της Σιγκαπούρης με την επίκληση της «έκφρασης θυμού και εχθρότητας» στη ρητορική της βορειοκορεατικής ηγεσίας και την απειλητική επισήμανση προς τη ΛΔΚ ότι κάνει «λόγο για πυρηνικές δυνατότητες, αλλά οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές, που προσεύχομαι στο Θεό να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ». Ταυτόχρονα, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική επανάληψης του διαλόγου μίλησε για «έναν υπέροχο διάλογο... που μετράει»,  εκφράζοντας την προσδοκία συνάντησης «κάποια μέρα» με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Ταυτόχρονα επανερχόμενος στη σκληρή «γραμμή», απείλησε ότι αν η βορειοκορεατική ηγεσία κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη ενέργεια», οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι «πιο έτοιμες από ποτέ αν χρειαστεί», προσθέτοντας ότι η άσκηση πίεσης στην Πιονγιάνγκ θα συνεχιστεί. Τέλος, ο Τραμπ, έχοντας μιλήσει νωρίτερα για «αλλαγή στάσης» του Κιμ μετά από την πιο  πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, υπαινίχθηκε ότι η Κίνα θέτει εμπόδια στην αμερικανοκορεατική προσέγγιση, εκτιμώντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «θέλει να κάνει το σωστό», αλλά εμποδίζεται από το Πεκίνο. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ενισχύουν τον στόλο τους στην περιοχή στέλνοντας στην Ιαπωνία  το -πρώτο από μια σειρά- υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό «Μίλιους», με αντιβαλλιστικό εξοπλισμό ικανό να «αποκρούσει» κάθε πυραυλική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα και προφανώς στοχεύοντας σε Κίνα και Ρωσία. Συμπληρώνεται έτσι και από τη θάλασσα το αντιπυραυλικό σύστημα (ΤΗΑΑD), που εγκαταστάθηκε στη Νότια Κορέα, προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο του κορεατικού λαού, αλλά και Πεκίνου και Μόσχας.
Στο μεταξύ το κλίμα άλλαξε ξανά, μετά τη δεύτερη (26/5) μέσα σε 29 μέρες διακορεατική συνάντηση κορυφής  Κιμ Γιονγκ Ουν με  Μουν Τζε-ιν που επαναβεβαίωσε την επιθυμία των δυο πλευρών για ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Πανμουτζόμ και την επιτυχή έκβαση της Συνάντησης Κορυφής ΛΔΚ-ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση (22/5) Μουν-Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ τον διπλωματικό πυρετό συμπληρώνουν η δεύτερη σινοβορειοκορεατική συνάντηση Σι-Κιμ, το Μάη, η προχθεσινή επίσκεψη Λαβρόφ στην Πιονγιάνγκ και η  προγραμματισμένη (7/6) επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Άμπε στο Λευκό Οίκο. Η Ιαπωνία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την υποβάθμισή της στις διαδικασίες που εξελίσσονται ερήμην της.
Στα πλαίσια των εντατικών προετοιμασιών της Συνάντησης ΗΠΑ-ΛΔΚ, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρος της Κ.Ε. του Κόμματος Εργαζομένων της Κορέας, έφτασε  στιςΗΠΑ, σε ανταπόδοση των επισκέψεων Πομπέο στην Πιονγιάνγκ, μέσω Πεκίνου, για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων Κιμ-Τραμπ. «Βάλαμε μαζί μια σπουδαία ομάδα για τις συνομιλίες μας με τη Βόρεια Κορέα. Πραγματοποιούνται κιόλας συναντήσεις για τη Διάσκεψη Κορυφής και πολλά άλλα. O Kim Young Chol, Αντιπρόεδρος της Βόρειας Κορέας, κατευθύνεται τώρα στη Νέα Υόρκη. Στέρεα ανταπόκριση στην επιστολή μου, σας ευχαριστώ!» έγραψε ο Tραμπ.
Αντίστοιχα στην Πιονγιάνγκ βρίσκεται πολυμελής αμερικανική αντιπροσωπεία για τον ίδιο σκοπό, ενώ και στη Σιγκαπούρη συναντώνται αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ΛΔΚ ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθυντή Προσωπικού του Λευκού Οίκου και τον επικεφαλής του Προσωπικού τού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να διευθετηθούν πρακτικά θέματα της συνάντησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να επιβάλει αυστηρότερο καθεστώς κυρώσεων την περασμένη Τρίτη, αλλά δεν προχώρησε σε νέους περιορισμούς μετά την απόφαση του Τραμπ να επαναφέρει τη συνάντησή του με τον Κιμ.
Η διακαής φιλοδοξία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού να ανατρέψει το καθεστώς της ΛΔ Κορέας με έναν ισοπεδωτικό καταστροφικό πόλεμο συναντά σοβαρά εμπόδια. Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της ΛΔΚ, βρήκαν ευήκοα ώτα στη Σεούλ.
Οι παλινδρομήσεις του Λευκού Οίκου στο κορεατικό πρόβλημα, επιβεβαιώνουν τόσο τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, στην ακολουθητέα γραμμή, ειδικά όταν αυτές αφορούν κρίσιμες επιλογές ρήξης με Κίνα και Ρωσία, αλλά και στην πιο σφικτή πρόσδεση των «παραδοσιακών τους συμμάχων» (Ν. Κορέας και Ιαπωνίας) στο άρμα τους. Αντίστοιχα αναδεικνύεται η πιο ενεργητική παρέμβαση της Κίνας, που φιλοδοξεί, αξιοποιώντας τη δύναμη, τους ιστορικούς δεσμούς και τη γεωπολιτική της θέση, να διαδραματίσει ολοένα και πιο αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις της Κορεατικής Χερσονήσου. Έχοντας υπογράψει τη Συμφωνία εκεχειρίας του πολέμου το 1953, διεκδικεί και σήμερα τη συμμετοχή της στην υπογραφή της προγραμματισμένης, για το 2018, συμφωνίας τερματισμού της εμπόλεμης κατάστασης στην Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Μ-Λ ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές

  Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Μ-Λ ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετέχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη 20...