Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Κορυφώνεται η κρίση για το Brexit

Μετά τη συντριβή της στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η προτεινόμενη συμφωνία για Brexit καταψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά, η Τερέσα Μέι επιβίωσε οριακά της πρότασης μομφής που ακολούθησε. Κέρδισε έτσι λίγο χρόνο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, που, όπως λέει η ίδια, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την 29η Μαρτίου.

Ο επικεφαλής από πλευράς Ε.Ε για τις διαπραγματεύσεις δήλωσε την Τετάρτη ότι το χωρίς συμφωνία «σκληρό» Brexit είναι πλέον το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίστηκε σύμφωνος με την ιδέα να δοθεί επιπλέον χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Μπορεί οι δηλώσεις αυτές να εντάσσονται στα πλαίσια των εκβιασμών και των πιέσεων που ασκούν Γερμανία και Γαλλία στη Μ. Βρετανία, ώστε να της επιβληθεί η συμφωνία που αυτές θέλουν, ωστόσο στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, η Μέι αρνήθηκε να αποκλείσει την περίπτωση αυτή, όπως απαιτούσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Στο βαθμό που ενισχύεται η περίπτωση της μη συμφωνίας, διάφορες πολυεθνικές ασκούν πίεσεις στην κυβέρνηση της Μέι. H Sony αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στην Ολλανδία, ενώ η Airbus απειλεί με «πολύ επώδυνες αποφάσεις για τη Βρετανία». Η Airbus απασχολεί 14.000 εργαζόμενους στην Αγγλία και εμπλέκεται έμμεσα και με άλλες 110.000 θέσεις εργασίας.
Η περίπτωση μη συμφωνίας θα επαναφέρει με ένταση και διάφορα εθνικά προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, που είχαν απαλειφθεί κάπως στα πλαίσια των χαλαρών συνόρων εντός της Ε.Ε. Η επαναφορά σκληρού συνόρου Ιρλανδίας (Έιρε) και Βόρειας Ιρλανδίας και οι σχέσεις με τη Σκωτία είναι κάποια από αυτά.
Όπως είναι γνωστό, έχουν διαμορφωθεί τρεις τάσεις σχετικά με το ζήτημα, κυρίως εντός των δύο μεγάλων κομμάτων, των Συντηρητικών και των Εργατικών. Η πρώτη τάση υποστηρίζει το χωρίς συμφωνία «σκληρό» Brexit και έχει και τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, σχεδιάζοντας τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης να τις επωμιστούν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα. Η δεύτερη τάση θέλει Brexit με μεταβατική συμφωνία. Ένας από τους λόγους είναι και ο φόβος για μη διαχειρίσιμες αναταραχές σε αντίθετη περίπτωση. Η τρίτη τάση συνωμοτεί πλέον ανοιχτά για την ανατροπή του δημοψηφίσματος και παραμονή στην Ε.Ε. Σ’ αυτό το πνεύμα ο Τόνι Μπλερ από το Νταβός ζήτησε δεύτερο δημοψήφισμα, προεξοφλώντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της παραμονής. Αναμφίβολα οι δύο τελευταίες τάσεις συγκλίνουν και δεν αποκλείεται να ενιαιοποιηθούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 7 Γενάρη μπαίνει σε λειτουργία ο νέος βελτιωμένος και αναβαθμισμένος διαδικτυακός τόπος του Μ-Λ ΚΚΕ

Στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ (Μάης 2018) επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ιστότοπος του Κόμματος στο διαδίκτυο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως μέσα από την πορεία αυτή πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τους όρους μιας ζωντανής λειτουργίας του με διαρκή, έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.

Κλυδωνίζονται οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Δύσκολος ο ρόλος των λακέδων του ιμπεριαλισμού Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ - αλλά και στη χώρα μας, μετά την παραίτηση Κοτζιά - με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να δίνει «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς, αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, πιέζουν σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η νέα έκθεση ΟΟΣΑ υπόσχεται, όπως λέει και ο τίτλος της, «ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση» ή αλλιώς επιστροφή στην «κανονικότητα». Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στη σχολική τάξη, εύλογα, ρωτάνε; Σε ποια «κανονικότητα»; H επιστροφή στην «κανονικότητα» Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η αποψίλωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (35.0000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 8 χρόνια), οι μηδενικοί διορισμοί, η αύξηση της αναλογίας μόνιμης και ελαστικής εργασίας (περίπου 15% οι πάσης φύσεως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), η τρομερή αύξηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε 2-5 σχολεία (περίπου το 25% του συνόλου), η εξαφάνιση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνο…