Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργοδότες είναι ό,τι θέλουν κάνουν (;) Βαγγέλης Κολτσίδης

 


Οι διοικήσεις και οι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι τα νέα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζουν και εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους. Εντατικοποιούν το ξεζούμισμα του εργατικού προσωπικού επεκτείνοντας το ωράριο εργασίας, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές των εργαζομένων, επαναφέρουν τα σκλαβοπάζαρα περασμένων εποχών.

Αναπλήρωση αδείας με απλήρωτες υπερωρίες στην Teleperformance

Στην εταιρεία Teleperformance μπορείς να πάρεις άδεια ασθενείας ή ετήσια κανονική άδεια αλλά επειδή «δεν βγαίνει η δουλειά», όταν επιστρέψεις θα πρέπει να δουλεύεις καθημερινά απλήρωτες υπερωρίες για να αναπληρώσεις το χαμένο έδαφος για την εταιρεία.

Αυτό καταγγέλλουν εργαζόμενοι της εταιρείας, ενώ η διοίκηση ισχυρίζεται ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά ακόμη κι αν συμβαίνει (άρα συμβαίνει) γίνεται με τη συγκατάθεση των ίδιων των εργαζόμενων.

Ο φόβος της απόλυσης, η αύξηση της ανεργίας και η αίσθηση ανασφάλειας στην αγορά εργασίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επιλογής στον μέσο εργαζόμενο.

Ταυτόχρονα, τα συνεχόμενα εργασιακά νομοθετήματα της κυβέρνησης για την αναπλήρωση του διαστήματος που τίθενται οι εργαζόμενοι σε καραντίνα με απλήρωτες υπερωρίες και ο συμψηφισμός υπερωριών με ρεπό ή άδεια, έρχονται να ενισχύσουν το οπλοστάσιο των εργοδοτών απέναντι στους  εργαζόμενους.

Νέα εθελούσια στην Εθνική Τράπεζα

Έναν μόλις χρόνο μετά την αποχώρηση 1.100 εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου άλλων 1.000 από την επιχείρηση. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν αποχωρήσει 6.300 εργαζόμενοι και εργαζόμενες ενώ οι νέοι που προσλαμβάνονται είναι κατά βάση ενοικιαζόμενοι, χαμηλόμισθοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εδώ να προσθέσουμε και το κλείσιμο ακόμα 40 καταστημάτων εν μέσω μάλιστα έξαρσης της πανδημίας.

Ο συνωστισμός υπαλλήλων και πολιτών στα λιγότερα καταστήματα δεν φαίνεται να είναι κάτι που απασχολεί τους αρμόδιους. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τέτοιες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε καταστήματα και υπηρεσίες να εργάζονται καθημερινά 10 – 12 ώρες κάτω από έντονη πίεση και άγχος για την επίτευξη των στόχων.

Η διοίκηση κι εδώ ισχυρίζεται ότι προσφέρει μια επιλογή στους εργαζόμενους (την ανεργία) και όσοι την αποδέχονται το κάνουν οικειοθελώς. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες όμως καταγγέλλουν μέσω των σωματείων τους ότι αναγκάζονται να αποχωρήσουν καθώς μπορεί να εργάζονται επί σειρά ετών με αποσπάσεις σε διάφορα καταστήματα μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες και ωράρια.

Λίγες μέρες, μάλιστα, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος μείωσης του προσωπικού εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες έχουν δεχτεί «συμβουλές» από στελέχη της τράπεζας να σκεφτούν πολύ σοβαρά την αποχώρησή τους καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Για τέτοια «εθελουσία» μιλάμε.. Οι κινήσεις της διοίκησης της Εθνικής εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο των τραπεζιτών για ξήλωμα των σταθερών σχέσεων εργασίας και χτύπημα των ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο στόχος που έχουν θέσει για φέτος είναι μείωση του προσωπικού των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών κατά 10%, με 3.500 εργαζόμενους συνολικά να αποχωρούν. Ήδη περίπου 1.300 εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί από την Eurobank (500) και την Alpha Bank (800) στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS και Cepal.

Παρέχονται χαμηλόμισθοι Αφρικανοί εργαζόμενοι με μεγάλο ζήλο για δουλειά

Εταιρεία ευρέσεως εργασίας μοιράζει φυλλάδια σε αγροτικούς παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο όπου αναγράφει ότι με μεγάλη χαρά, μιας και το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σημειώσει επιτυχία και σε άλλες  περιοχές, παρέχει φθηνούς εργαζόμενους από την Αφρική, νόμιμους και με μεγάλο ζήλο για εργασία.

Στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας η εύρεση εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή των προϊόντων είναι ιδιαίτερα δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αναγκάζουν τους νέους να αναζητήσουν δουλειά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ερημώνοντας τις περιοχές από τις οποίες μεταναστεύουν.

Τα απαραίτητα εργατικά χέρια που λείπουν έρχονται να τα καλύψουν μετανάστες από τις γειτονικές χώρες όπως Βούλγαροι και Αλβανοί οι οποίοι διαμένουν σε παραπήγματα και εργάζονται εντατικά χωρίς να αμείβονται ανάλογα.

Η εν λόγω εταιρεία διαφημίζει μάλιστα ότι λειτουργεί από το 2018 με νέα έδρα τη Βουλγαρία για να διασφαλίσει ότι θα αποφύγει την υψηλή φορολογία της χώρας μας.

Την ώρα που συνεχίζουν να πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, κάποιες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν νόμιμους μετανάστες πειθήνιους προς εκμετάλλευση από τους τοπικούς εργοδότες.

Να μην επιτρέψουμε το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο

Η εργασία έναντι αμοιβής, το καθορισμένο ωράριο εργασίας, οι πληρωμένες άδειες και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας δεν είναι ούτε εξασφαλισμένες ούτε παραχωρημένες οικειοθελώς από τους εργοδότες με το πέρασμα των χρόνων.

Απόδειξη ότι σε κάθε ευκαιρία, με τη συμβολή των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, παίρνουν πίσω κάθε παραχώρηση που έχουν αναγκαστεί να κάνουν στον παρελθόν.

Η μόνη συνθήκη που τους αναγκάζει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται, στο βαθμό που επιθυμούν, τους εργαζόμενους είναι η οργανωμένη διεκδίκηση και ο συντονισμένος αγώνας για βελτίωση των όρων εργασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τα ταξικά μας συμφέροντα και η υπεράσπισή τους από τους εργαζόμενους όχι μόνο δεν αποτελούν έννοιες παρωχημένες αλλά αποδεικνύονται ιδιαίτερα επίκαιρες και σημαντικές αν θέλουμε να καλυτερεύσουμε τις ζωές όλων μας.http://net.xekinima.org/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε