Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H τέλεια καταιγίδα στον Περσικό Κόλπο

 Screenshot-62


Στην πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του ηγέτη της ειδικής δύναμης Quds του Ιράν, στρατηγού Qasem Soleimani, σε στοχευμένο χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 3 Ιανουαρίου 2020, η οποία εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι θα συνέβαινε. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η δολοφονία δεν έχει ακόμα εκδικηθεί.

Και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα νευρικοί τελευταία. Οι ΗΠΑ πέταξαν δύο φορές τον Δεκέμβριο στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από τον Περσικό Κόλπο, σε μια επίδειξη δύναμης που σκοπό είχε να αποτρέψει το Ιράν από το να επιτεθεί σε αμερικανικούς ή συμμάχους στόχους στη Μέση Ανατολή.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η δεύτερη πτήση την περασμένη Τετάρτη από τα δύο βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας Β-52 «Stratofortress» ήταν απάντηση σε ενδείξεις ότι το Ιράν ενδέχεται να σχεδιάζει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ ή αλλού στην περιοχή τις προσεχείς ημέρες. Ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών εντόπισε πρόσφατα σημάδια «αρκετά σοβαρών απειλών» από το Ιράν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ γαβγίζουν σε λάθος δέντρο. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά έχει την ικανότητα να ανταποδώσει σκληρά σε περίπτωση επίθεσης.

Πράγματι, εκτυλίσσεται μια πολύ πιο δυσοίωνη εξέλιξη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αποκάλυψε σε δήλωσή του στη Βιέννη την Παρασκευή, «Το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι για να συμμορφωθεί με μια νομική πράξη που εγκρίθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν σκοπεύει να παράγει χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο έως 20% στο Fordow Fuel Enrichment Plant». Η ανακοίνωση από το Ιράν της 31ης Δεκεμβρίου «δεν ανέφερε πότε θα λάβει χώρα αυτή η δραστηριότητα εμπλουτισμού».

Στην πραγματικότητα, η Τεχεράνη έχει κοινοποιήσει ότι σκοπεύει να εμπλουτίσει το ουράνιο με καθαρότητα μέχρι και 20%, επίπεδο που είχε επιτύχει στο παρελθόν πριν από το σύμφωνο του 2015, στην τοποθεσία Fordow. Αυτό το βήμα ήταν ένα από τα πολλά που αναφέρονται σε ένα νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Ιράν τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη δολοφονία του κορυφαίου επιστήμονα της πυρηνικής ενέργειας της χώρας, για την οποία η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ισραήλ.

Η συμφωνία του 2015 δεν επιτρέπει τον εμπλουτισμό στο Fordow, το οποίο είναι θαμμένο μέσα σε ένα βουνό προφανώς για να το προστατεύσει από τους βομβαρδισμούς από αέρος. Το Ιράν μέχρι στιγμής έχει φτάσει μόνο το 4,5% της καθαρότητας στον εμπλουτισμό, πολύ λιγότερο από το 20% που είχε επιτύχει πριν από τη συμφωνία του 2015.

Μην γελιέστε, είναι μια τέλεια καταιγίδα. Για την ακρίβεια, το Ιράν σχεδιάζει να ασκήσει απλώς ένα δικαίωμα του σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας του 2015 ώστε να αντιδράσει από την στιγμή όπου ένας από τους υπογράφοντες της JCPOA, στην περίπτωση αυτή η Ουάσιγκτον, παρέβη τις υποχρεώσεις της. Δεύτερον, η Τεχεράνη έχει κοινοποιήσει τα σχέδιά της, αλλά ο πυρηνικός επικεφαλής της, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, διευκρίνισε το Σάββατο ότι οι απαραίτητες εντολές από τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων εξακολουθούν να αναμένονται.

Τρίτον, αν και όταν είναι διαθέσιμες οι προεδρικές οδηγίες, το Ιράν σχεδιάζει να αλλάξει ανάλογα την κάψουλα αερίου ουρανίου, υπό την εποπτεία του ΔΟΑΕ. Ο Σαλέχι χαρακτήρισε την ομάδα επιστημόνων του «στρατιώτες του Ισλαμικού συστήματος».

Εν ολίγοις, μια σοβαρή κατάσταση ενδέχεται να δημιουργηθεί, σίγουρα, στο εγγύς μέλλον. Η συμφωνία του 2015 διαβρώνεται σταθερά και η ανεγκέφαλη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα από το Ισραήλ ανοίγει το δρόμο για την Τεχεράνη για να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για μια βόμβα (αν αποφασίσει να κάνει μια) σε περίπου δύο έως τρεις μήνες από τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η εκτίμηση του ΔΟΑΕ μέχρι σήμερα ήταν ότι το Ιράν δεν προχωρούσε γρήγορα στις πυρηνικές του εργασίες. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τώρα.

Ωστόσο, ενώ το Ιράν έχει παραβεί πολλούς από τους περιορισμούς της συμφωνίας του 2015, εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον ΔΟΑΕ και να παρέχει στους επιθεωρητές την πρόσβαση σε ένα από τα πιο παρεμβατικά καθεστώτα πυρηνικών ελέγχων που έχουν επιβληθεί σε οποιοδήποτε έθνος.

Τούτου λεχθέντος, ο ΔΟΑΕ έχει επίσης καταγράψει ότι από το 2019, το Ιράν έχει αρχίσει τον εμπλουτισμό με προηγμένους φυγοκεντρητές μεταφέροντας τρεις εκχυτές, ή ομάδες, προηγμένων φυγοκεντρητών στο υπόγειο εργοστάσιο στο Fordow. Το Νοέμβρη, ο ΔΟΑΕ ανέφερε ότι το Ιράν είχε τροφοδοτήσει με καύσιμα αέριο εξαφθοριούχου ουρανίου την πρώτη από αυτές τις υπόγειες κάβες.

Η συμφωνία του 2015 απαγορεύει τον εμπλουτισμό στο Fordow, μια περιοχή που το Ιράν είχε χτίσει μυστικά μέσα σε ένα βουνό, όπου οι φυγοκεντρητές επιτρέπονται μόνο για σκοπούς όπως η παραγωγή σταθερών ισότοπων, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ιράν διαθέτει πλέον 1.044 φυγοκεντρητές IR-1 που εμπλουτίζονται εκεί. Το «γνωστό άγνωστο» εδώ είναι ότι η αποθήκευση αρκετών σχασίμων υλικών θεωρείται ευρέως ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κατασκευή ενός όπλου. Είναι σαφές ότι ενδέχεται να προκύψει μια αβάσιμη κατάσταση.

Ωστόσο, το Ιράν έχει προειδοποιήσει για «συντριπτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Saeed Khatibzadeh δήλωσε χθες, «Το καθεστώς στην Ιερουσαλήμ γνωρίζει πολύ καλά ότι αν κάποιος προσεγγίσει τις κόκκινες γραμμές του Ιράν, η απάντηση του Ιράν θα το συντρίψει. Δεν συμβιβαζόμαστε σε ότι αφορά την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν».

«Αλλά στην περίπτωση των κινήσεων των ΗΠΑ, βλέπουμε κάποια αταξία και ενδείξεις ότι οι κινήσεις είναι πολύ άσχημες. Είπαμε άμεσα και χωρίς να κρύψουμε τα λόγια μας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν για τις συνέπειες οποιουδήποτε ατυχήματος. Σίγουρα δεν επιδιώκουμε εντάσεις, αλλά ταυτόχρονα, είμαστε αρκετά σοβαροί για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».

«Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε τίποτα. Αλλά η απάντησή μας θα είναι αποφασιστική, απόλυτη και σταθερή. Ελπίζουμε ότι δεν θα προσθέσουν άλλα δυσάρεστα πράγματα στη δυσοίωνη κληρονομιά τους. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουν την αντίστροφη μέτρηση για την απέλασή τους από τον Λευκό Οίκο με πιο αξιοπρεπή τρόπο. Αυτή η δυσοίωνη κληρονομιά είναι αρκετή για ολόκληρη την ιστορία των ΗΠΑ».

Ο Khatibzadeh τόνισε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε επίσης τα περιφερειακά κράτη να φροντίσουν να μην εμπλακούν σε «συνωμοσίες και κακές πράξεις» εναντίον του Ιράν.

Πράγματι, το Πεντάγωνο δεν ρισκάρει. Την Πέμπτη, την επομένη της δεύτερης πτήσης του βομβαρδιστικού B52, το Πεντάγωνο αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του το USS Nimitz, το ναυτικό αεροπλανοφόρο που αναπτύχθηκε στον Περσικό Κόλπο.

17 ημέρες πριν την εγκατάλειψη του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα υποστεί τεράστια απώλεια αν δεν κάνει τίποτα. Αλλά αν καταφύγει σε πολεμικές ενέργειες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, δεν θα είναι μόνο η ανταρσία, αλλά θα έχει ενδεχομένως τρομακτικές συνέπειες στις ζωές των Αμερικανών, εκτός από την πρόκληση καταστροφής του Ισραήλ και των συμμάχων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Όπως το έθεσε ο ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν και πρώην υπουργός Άμυνας Hossein Dehqan, «Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω φόβου για εκδίκηση (του Ιράν), και έχουν πετάξει δύο βομβαρδιστικά Β-52 πάνω από τον Περσικό Κόλπο για επίδειξη. Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τους στην περιοχή βρίσκονται εντός του φάσματος των πυραύλων μας.» Η πολυσυζητημένη «μέγιστη πίεση» του Τραμπ εναντίον του Ιράν έχει επιδεινωθεί.

πηγή: guernicaeu.wordpress.com από Peoples Dispatch

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε