Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025

Με φόντο τις δίκες για τα Τέμπη, συγκάλυψη, αποπροσανατολισμός και στο βάθος πολιτικές διεργασίες

 


Εν όψει της λεγόμενης κεντρικής δίκης για το έγκλημα των Τεμπών, η οποία έχει οριστεί για τις 23 Μαρτίου του 2026, το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε η έναρξη δύο «παράπλευρων» σχετικών δικών.

Η μία αφορά στη διαχείριση του βιντεοληπτικού υλικού και συγκεκριμένα στη διαγραφή των βίντεο που σχετίζονται με τη φόρτωση της εμπλεκόμενης στη σύγκρουση εμπορικής αμαξοστοιχίας. Για την εξαφάνιση του εν λόγω κρίσιμου υλικού κατηγορούνται δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται τις κάμερες. Ύστερα από δύο διακοπές, με αιτήματα για αναβολή της δίκης από τους δικηγόρους των κατηγορούμενων, αυτή ορίστηκε εν τέλει για τις 28 Νοεμβρίου, με τους συγγενείς των θυμάτων να καταγγέλλουν, μέσω των συνηγόρων τους, ότι η κωλυσιεργία αυτή είναι μεθοδευμένη και αποσκοπεί στο «ξεχείλωμα» των διαδικασιών και τελικά στην απόκρυψη της αλήθειας.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα ακόμη «σχέδιο» κατοχής

 Μια ακόμη θηλιά στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, που προωθεί τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού



Το ψήφισμα 2803 που τελικά υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη Λωρίδα της Γάζας προτάθηκε από τον Τραμπ και είναι πλήρως κομμένο και ραμμένο για να προωθήσει τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού. Από αυτή την άποψη και με δεδομένο ότι έρχεται να υπονομεύσει -αν όχι ακυρώσει- και κάθε προηγούμενο ψήφισμα ή απόφαση του ΟΗΕ ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, συνιστά μια μεγάλη πολιτική-διπλωματική σφαγή για τον αγώνα και την υπόθεση του Παλαιστινιακού λαού.

Οι ανοχές και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν στερέψει

 


Μητσοτάκης ή χάος; Είναι το ερώτημα που τέθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση. Και η απάντηση; Χάος 42%, Μητσοτάκης 30%, Άλλο 28%!! Με τον «κανένα» να κρατάει σταθερά την πρωτιά ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Το εκβιαστικό δίλημμα που επανειλημμένα πρότασσε ο πρωθυπουργός για να διασφαλίσει τη μακροημέρευση της αντιδραστικής του κυριαρχίας στην πολιτική ζωή της χώρας απαντήθηκε αποστομωτικά. Το 70% προτιμάει οτιδήποτε άλλο εκτός του Μητσοτάκη, με το «χάος» να θριαμβεύει…

Η προπαγάνδα ακραίας κινδυνολογίας που ταυτίζει την απόρριψη και την καταγγελία της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ με «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» βουλιάζει μέσα στην εντεινόμενη λαϊκή δυσφορία και αγανάκτηση για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Οι ανοχές και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν στερέψει. Η μοναδική βεβαιότητα που κυριαρχεί σε ένα λαό που φτωχοποιείται, καταχρεώνεται και αντιμετωπίζεται, στην καλύτερη περίπτωση, με επιδόματα ελεημοσύνης είναι πως με την παρούσα κυβέρνηση το μέλλον του διαγράφεται όλο και πιο σκοτεινό. Ακόμη και το «χάος» αξιολογείται σαν προτιμότερη εκδοχή!

Μετά την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σειρά έχει η ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας – Απόλυση Ιταλού δημοσιογράφου για «λανθασμένη ερώτηση»


Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία και συνολικά στον δημοσιογραφικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόλυση του Ιταλού δημοσιογράφου Γκαμπριέλε Νουντσιάτι, ο οποίος απολύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Nova λόγω «λανθασμένης ερώτησης». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Νουντσιάτι, έθεσε το ερώτημα: «Υπογραμμίσατε επανειλημμένα ότι η Ρωσία θα έπρεπε να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Πιστεύετε ότι και το Ισραήλ θα έπρεπε να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Γάζας, από τη στιγμή που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Λωρίδας, συμπεριλαμβανομένων μη στρατιωτικών υποδομών;».

Απάτη Μητσοτάκη περί «ενεργειακής πύλης εισόδου» στην Ευρώπη Μετατροπή της χώρας σε «πρατηριούχο» των Αμερικάνων

 


Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 6ο Διατλαντικό Συνέδριο Ενεργειακής Συνεργασίας (P-TEC). Ένας εσμός με πάνω από 1200 συμμετέχοντες. Ανάμεσά τους Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως οι Αμερικανοί Υπουργοί Ενέργειας, Ράιτ, και Εσωτερικών, Μπέργκαμ, (επικεφαλής του «Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας»), καθώς και διευθύνοντες σύμβουλοι ενεργειακών γιγάντων (Chevron, Exxon­Mobil, Cheniere, Westing­house κ.ά.), συναντήθηκαν στο Ζάππειο. Κεντρικό μήνυμα που έστειλαν είναι ότι η εποχή της ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει τελειώσει και ξεκινά η εποχή του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στην Ελλάδα ανατίθεται ρόλος «πρατηριούχου» και η κυβέρνηση με περισσή κομπορρημοσύνη, πανηγυρίζει ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε κύρια «πύλη εισόδου» ενέργειας στην Ευρώπη.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου: Ιστορική μνήμη και αλήθεια


Αναδημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από την ιστοσελίδα poreia.net, το Νοέμβρη του 2019


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 δεν είναι μόνο ένας σταθμός στη μετεμφυλιακή ιστορία του τόπου μας. Είναι και ένα γεγονός που, όσο λίγα μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να τιμάται μ’ ένα ζωντανό, μαζικό τρόπο από τη νεολαία και το λαό μας.

Τόσα χρόνια τώρα, οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις και οι κυβερνήσεις τους είναι έκδηλο ότι επιδιώκουν το αντιφασιστικό – αντιιμπεριαλιστικό Πολυτεχνείο να το περάσουν στη λήθη. Και αν δεν το έχουν καταφέρει αυτό – επειδή το Πολυτεχνείο το αγκάλιασαν και το αγκαλιάζουν σφιχτά κάθε χρόνο, ως δική τους γιορτή, ο ελληνικός λαός και η νεολαία- σίγουρα δεν έχουν παραιτηθεί από το να το μετατρέψουν σε μια ανούσια και τυπική επέτειο. Αλλοιώνουν και διαστρεβλώνουν το περιεχόμενό του με την επίσημη ερμηνεία και περιγραφή που δίνουν γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός στη νεολαία, μέσα από τα σχολεία, με την παραμορφωτική εικόνα που μεταφέρουν μέσα από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης ή και με τη σιωπή γύρω απ’ αυτό. Θέλουν να ξεχασθεί ο Νοέμβρης του 1973 και να σβήσουν από τη μνήμη των ανθρώπων τις αιτίες που γέννησαν το Πολυτεχνείο. Θέλουν να αποκρύψουν τον πραγματικό ρόλο των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στη μεγαλύτερη εκδήλωση αντίστασης στην 7χρονη δικτατορία. Να μη μαθαίνεται τι αληθινά συνέβη τότε και να μη μεταφέρονται, έτσι, στις νεότερες γενιές τα διδάγματα που δεν βολεύουν την άρχουσα μεγαλοαστική τάξη και τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που άλλοτε με φασιστικές χούντες και άλλοτε με κοινοβουλευτικό μανδύα καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό.

Μ-Λ ΚΚΕ: Επίσκεψη Ζελένσκι στην Ελλάδα – Ασφυκτική πρόσδεση της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ


Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ


Η επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι στην Αθήνα και οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κόμβο προώθησης των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων στην περιοχή. Πίσω από τις κυβερνητικές θριαμβολογίες περί «γεωπολιτικής αναβάθμισης» κρύβεται η ολοκληρωτική πρόσδεση της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ, σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης.

Στα 100 χρόνια ΕΥΔΑΠ μπαίνει το νερό στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησής της


 Πριν από λίγο διάστημα έκλεισαν 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΥΔΑΠ. Και η κυβέρνηση φρόντισε να διοργανώσει εκδήλωση υποτίθεται για τον εορτασμό τους. Στην πραγματικότητα όμως η πρόθεσή της ήταν να ενημερώσει τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους ότι το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να πουλήσει τμήμα της εταιρείας.

Παρ’ όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και μιας σειράς υπουργών και συμβούλων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ότι η ΕΥΔΑΠ «είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ελληνικού κράτους και την ύδρευση και την αποχέτευση της πρωτεύουσας», και πως το νερό «παραμένει υπέρτατο δημόσιο αγαθό», δεν αλλάζει το γεγονός ότι δρομολογείται το ξεπούλημα του 49% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

Χιλιάδες λαού τίμησαν την ηρωική επέτειο του Νοέμβρη στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία

 


Μαζική ήταν η συγκέντρωση για τα 52 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πολλές χιλιάδες λαού τίμησαν την ηρωική επέτειο δίνοντας το «παρών» στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η φλόγα του Νοέμβρη είναι ζωντανή και φωτίζει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ψωμί, δουλειά, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία.

Για μία ακόμα χρονιά έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας. Χιλιάδες αστυνομικοί και δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε εκατοντάδες ελέγχους σε μία συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και αστυνομίας να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τις χιλιάδες λαού πού βρέθηκαν στους δρόμους. Γίνεται για μία ακόμα φορά ξεκάθαρο ότι η μεγάλη διαδήλωση του Πολυτεχνείου παραμένει εδώ και 52 χρόνια αγκάθι στα πλευρά των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους. Πίσω από τις υποκριτικές κυβερνητικές τοποθετήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου κρύβεται η κυβερνητική προσπάθεια εξοργιστικής διαστρέβλωσης του νοήματός του καθώς και ο στόχος της κυρίαρχης τάξης να ξεμπερδεύει πια με αυτό το αγκάθι. Παρόλα αυτά το Πολυτεχνείο εδώ και 52 χρόνια αντέχει κόντρα στη διαστρέβλωση και την κατασυκοφάντηση.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025

Το ΚΚΕ με τις «σύγχρονες αναλύσεις» του θάβει το αντιιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου

 


Μπροστά στον εορτασμό των 52 χρόνων από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, το ΚΚΕ συνεχίζει να παραποιεί και να διαστρεβλώνει την ιστορία και το περιεχόμενό του, να το βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη περικόπτοντάς το, να το προσαρμόζει στις νεόκοπες αναλύσεις του και, εντέλει, να κατεδαφίζει την αξία και τη ιστορική του σημασία.

Τόσο στις φετινές ανακοινώσεις, όσο και των τελευταίων χρόνων, είναι εξαφανισμένη κάθε αναφορά στο ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που αποτέλεσε τον βασικό οργανωτή και στυλοβάτη της χούντας. Για την ενεργή ανάμιξη των Αμερικάνων στο πραξικόπημα, δεν υπήρξε καμιά πολιτική φωνή από την Αριστερά που να την αμφισβητεί και να μην την καταδεικνύει. Και πλέον αποτελεί πανθομολογούμενη παραδοχή από πλήθος παραγόντων του ίδιου του αστικού συστήματος, ακόμη και από τον Αμερικανό πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα υποχρεώθηκε να εκφράσει δημόσια συγγνώμη για το ρόλο των ΗΠΑ τότε.

Για τη δίκη των βασανιστών του Βασιλείου Μάγγου στην Καρδίτσα στις 20/11/2025

 


ΔΗΛΩΣΗ Γιάννη Μάγγου

Προσερχόμαστε στις 20 Νοέμβρη 2025 στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Καρδίτσας, για τη δίκη των βασανιστών του παιδιού μας Βασίλειου Μάγγου.

Το παιδί μας στις 14.6.2020 χτυπήθηκε δολοφονικά και αναίτια από αστυνομικούς μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου, γεγονός για το οποίο δικαίως ήδη τρεις καταδικάστηκαν για επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

Το ειδεχθέστερο όμως ήταν ο βασανισμός που επακολούθησε αμέσως μετά στην Ασφάλεια, όπου-αντί να τον πάνε στο νοσοκομείο-τον μετέφεραν με πρόφαση τον έλεγχο των στοιχείων του, ενώ τους ήταν ήδη “γνωστός”. Στην Ασφάλεια, τον χτύπησαν ξανά, τον τραυμάτισαν βαριά και τον εξευτέλισαν. Όπως οι ίδιοι ομολογούν στο Βιβλίο Συμβάντων εκείνης της μέρας, δεν έκανε κάτι “παράνομο”, ήταν, όμως, στοχοποιημένος για την πολιτική του δράση.

Κατασκευάζοντας την πραγματικότητα στη Δυτική Όχθη


 «Πριν από δύο ημέρες, πήγα να φωτογραφίσω αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια απλή συγκομιδή ελιάς…»

γράφει ο Πάνος Χαρίτος

Ο Eyal Warshavsky είναι ισραηλινός συνάδελφος αλλά περισσότερο από αυτό είναι ένας φίλος τον οποίο γνώρισα πολλά, πάρα πολλά χρόνια πριν. Ήταν την εποχή που Γάζα και Δυτική Όχθη είχαν παραδοθεί στη Δεύτερη Ιντιφάντα κι εμείς τρέχαμε αναλόγως των ήχων των διαδηλώσεων ή των εκρήξεων. Από τότε μέχρι σήμερα τα δεδομένα στην περιοχή, παρέμεναν σε γενικές γραμμές τα ίδια.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο GeraldR. Ford έφτασε στα ανοιχτά της Λατινικής Αμερικής – Για ανταρτοπόλεμο προετοιμάζεται η Βενεζουέλα

 


Το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εισήλθε την Τρίτη (11/11) στη ζώνη διοίκησης του μεικτού διοικητηρίου που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής. Το αεροπλανοφόρο απέπλευσε από τη βάση Ρότα της Ισπανίας με προορισμό την Καραϊβική, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα παράλια της Βενεζουέλας.

Το USS Gerald R. Ford μεταφέρει τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F/A-18E Super Hornet και συνοδεύεται, μεταξύ άλλων μέσων, από τρία αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες της νεολαίας και του λαού


Μ-Λ ΚΚΕ
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες της νεολαίας και του λαού
Συμπληρώνονται φέτος 52 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση αντίστασης του λαού και της νεολαίας απέναντι στο σιδερόφρακτο καθεστώς της αμερικανοκίνητης δικτατορίας. Η Χούντα θα κατέρρεε λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 1974, κάτω από το βάρος του εθνοπροδοτικού της πραξικοπήματος στην Κύπρο, το οποίο έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή και τη μέχρι σήμερα παράνομη κατοχή του μισού σχεδόν νησιού. Η δικτατορία αποτέλεσε βασική πολιτική επιλογή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την καθυπόταξη του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για την πλήρη υποταγή της χώρας μας στις εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025

Μια τεράστια νίκη για την δικαίωση των 650 προσφύγων που πνίγηκαν στο ναυάγιο της Πύλου!

 


Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος

Σήμερα … παραμιλάμε! Είναι μια μεγάλη μέρα για το αντιρατσιστικό κίνημα και τους δικηγόρους του. Κερδίσαμε την Πύλο ! Ανατρέψαμε τη μεγαλύτερη προσπάθεια συγκάλυψης κρατικού εγκλήματος με πάνω από 650 πνιγμένους πρόσφυγες

Με την υπ. Αριθμ 39/2025 διάταξη της εισαγγελέως Αναθεωρητικού έγιναν δεκτές οι προσφυγές των συγγενών και επιζησάντων εναντίον της διάταξης εισαγγελέα Ναυτοδικείου, που απάλλαξε 4 ανώτατους λιμενικούς, ανάμεσά τους και τον σημερινό αρχηγό του Λιμενικού, που ξετσίπωτα ο Μητσοτάκης έκανε αρχηγό αν και ήταν υπόδικος.

Οι «χορηγίες» από το κεφάλαιο προβάλλονται σαν μέρος της «ευημερίας», όμως είναι ένας τρόπος διατήρησης της κυριαρχίας του και συγκάλυψης της στυγνής εκμετάλλευσης


Στη χώρα μας ο θεσμός των «φιλάνθρωπων» πλούσιων καπιταλιστών – εφοπλιστών ακμάζει μέχρι τις μέρες μας, με τη μορφή χορηγιών από τα ιδρύματα Νιάρχου, Λάτση, Ωνάση, του Λαμπράκη και τις «ευεργεσίες» κάθε είδους. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια αλλά και παλαιότερα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ διακηρύσσουν ότι «η ελληνική ναυτιλία έδειξε -για ακόμη μία φορά- το κοινωνικό της πρόσωπο με τις ευεργεσίες για την υγεία, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας από τα ιδρύματα αλλά και τους επιχειρηματίες της θάλασσας να είναι αναρίθμητες». Γι’ αυτό θα ασχοληθούμε με αυτές και θα αποκαλύψουμε το κάλπικο περιεχόμενο και τους στόχους μιας τέτοιας πρακτικής και προπαγάνδας. Οι αναφορές αυτές δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αφού είναι δομημένες σε πνεύμα δουλικής ευγνωμοσύνης προς τους «ευεργέτες», ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, χωρίς τους οποίους «θα ζούσαμε στη φτώχεια και χωρίς καμία κοινωνική παροχή». Αυτό που λένε συνήθως: «πώς θα ζούσατε εσείς οι φτωχοί… αν δεν υπήρχαμε εμείς οι πλούσιοι για να σας ελεούμε;»! Είναι απολύτως φανερό ότι οι «ευεργεσίες» αφορούν άμεσα την κυρίαρχη τάξη και απλά συμπλήρωναν την πολλές φορές αναιμική κρατική κοινωνική πρόνοια. Πάντα βέβαια με τελικό αποτέλεσμα τη στήριξη της μεγαλοαστικής τάξης αμβλύνοντας(;) την εξαθλίωση των λαϊκών μαζών.

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σκοτεινό παρασκήνιο και κοροϊδία από το Μητσοτάκη


Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις στο κυβερνητικό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν το σκοτεινό παρασκήνιο που εκτυλισσόταν επί χρόνια στις πλάτες του λαού και των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στην κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η υπάλληλος του Οργανισμού που αποκάλυψε το σκάνδαλο, Παρασκευή Τυχεροπούλου, υπογράμμισε ότι ήταν σε γνώση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας όλα όσα συνέβαιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ έδειξε το Λευτέρη Αυγενάκη ως «πρωταγωνιστή» του σκανδάλου που πριμοδοτούσε τον περιβόητο «Φραπέ».

Ευλογιά: Ένα άλλο κρατικό έγκλημα κατά της παραγωγικής ικανότητας της χώρας

 


Καθόλου νέα δεν είναι η νόσος της Ευλογιάς των προβάτων στον ελλαδικό χώρο, μιας και στα ελληνοτουρκικά σύνορα εμφανιζόταν κατά καιρούς με τελευταία σοβαρά κρούσματα το 2013-14 καθώς και το 2016, που όμως ελεγχόταν και αντιμετωπιζόταν απολύτως σε τοπικό επίπεδο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Οι νέες εστίες τον Αύγουστο του 2024 στον Έβρο όχι μόνο δεν μπόρεσαν να περιοριστούν, αλλά μεταφέρθηκαν στη χώρα, καταφέρνοντας να φθάσουν το Γενάρη του 2025 στην… Κρήτη!

Τον Ιούλη του 2024 η Πανώλη κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά στη χώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία -γρήγορα και αυτή- διασχίζει ολόκληρη τη χώρα και φτάνει και αυτή στην Κρήτη, μόλις μέσα σ’ ένα μήνα.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025

Συγκέντρωση φασιστών στη Ρωσία με τις ευλογίες του «αντιφασίστα» Πούτιν


Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε σύναξη φασιστικών κομμάτων από είκοσι περίπου χώρες, κυρίως της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ αυτών και η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» από τη χώρα μας.

Το συνέδριο δεν έγινε κάτω από τα ραντάρ της κυβέρνησης του Πούτιν· αντίθετα, πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι Μαρίνσκι, την έδρα του τοπικού κοινοβουλίου, που ελέγχεται από το κόμμα του Πούτιν, την Ενωμένη Ρωσία. Άλλωστε, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, Μπέλσκι, στέλεχος του κόμματος του Πούτιν, ο οποίος πριν λίγους μήνες τιμήθηκε με διάταγμα του Πούτιν, με το Τάγμα της Φιλίας για τις «εξαιρετικές υπηρεσίες του», χαιρέτισε το συνέδριο των φασιστών.

Ακόμα ένας νεκρός στο βωμό του χουλιγκανισμού – Οι χούλιγκαν με τη γραβάτα

 


του Γιώργου Κ. Καββαδία

Νέα αιματηρή συμπλοκή μεταξύ νεαρών, αυτή τη φορά στη Χαλκίδα, με αποτέλεσμα έναν 20χρονο νεκρό και δύο τραυματίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 8 νεαροί (20-23 ετών), τέσσερις από την μία παρέα και τέσσερις από την άλλη συναντήθηκαν σε πάρκινγκ σουπερμάρκετ στη Χαλκίδα, το βράδυ της Δευτέρας (3/11), και συνεπλάκησαν με μαχαίρια μεταξύ τους. Στο επεισόδιο υπήρχε από την αρχή «οσμή» οπαδικής βίας, από την στιγμή που όμως δεν προέκυψαν άλλα κίνητρα από την έρευνα, πλέον αντιμετωπίζεται από τις Αρχές ως ξεκάθαρα οπαδικό το κίνητρο.

Γκανγκστερικά χτυπήματα των ΗΠΑ στην Καραϊβική, προανάκρουσμα στρατιωτικής επέμβασης σε Βενεζουέλα και Κολομβία

 


Με διαδοχικά γκανγκστερικά χτυπήματα στα ανοιχτά της Βενεζουέλας και της Κολομβίας («αυτά τα χτυπήματα θα συνεχιστούν καθημερινά», διαμηνύει ο υπουργός πολέμου Χέγκσεθ) και την κατασυκοφάντηση-δαιμονοποίηση των αντιδεξιών ηγετών Μαδούρο και Γ. Πέτρο, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προετοιμάζει το έδαφος για χερσαία στρατιωτική επίθεση στις δύο χώρες της Καραϊβικής.

Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική της κανονιοφόρου και της απειλής ωμής στρατιωτικής επέμβασης που εγκαινιάστηκε από τον τραμπισμό ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη περίπου 10.000 στρατιωτών, οι μισοί εκ των οποίων μεταφέρονται με οκτώ πολεμικά πλοία και οι υπόλοιποι παραμένουν σε επιφυλακή στο Π. Ρίκο. Μέχρι στιγμής η εργώδης προβοκατόρικη κινητοποίηση της αμερικανικής κρεατομηχανής έχει επιφέρει 10 πλήγματα από θαλάσσης, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τον χασάπη Χέγκσεθ τουλάχιστον 43 άτομα.

Ο λαός αντιμέτωπος με την κυβερνητική και αστυνομική τρομοκρατία – Η μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική βρίσκεται στους λαϊκούς αγώνες

 


Ο ψηφισμένος πια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη νόμος συμπληρώνει το παζλ μιας ολοένα εντεινόμενης κατασταλτικής πολιτικής, με τα άλλα κομμάτια να αποτελούν οι χουντονόμοι για τις διαδηλώσεις, το χτύπημα στην απεργία, οι διώξεις συνδικαλιστών εκπαιδευτικών και φοιτητών, οι διαγραφές κ.ο.κ.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να καταστείλει, να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις σε έναν τόπο συμβολικής σημασίας, εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως αυτές της εαμοελασίτικης αντίστασης, της περιόδου των μνημονίων, των μεγάλων αντιπολεμικών-αντιιμπεριαλιστικών διαδηλώσεων.

Την ίδια στιγμή είχαμε αστυνομική εισβολή και εκκένωση της κατάληψης της Αρχιτεκτονικής στον ιστορικό χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου και την οποία ακολούθησαν οι συλλήψεις 15 φοιτητών του συλλόγου, προκλητική εισβολή της ΟΠΚΕ στην Πανεπιστημιούπολη, συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων στα ιδρύματα όλης της χώρας και διώξεις φοιτητών για πολιτικοσυνδικαλιστική δράση.

Ατέρμονες ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με προκάλυμμα την «ειρηνευτική διαδικασία» κρατούν κλειστή την πόρτα για την παύση του πολέμου στην Ουκρανία


 Παρά τις επικοινωνίες ΗΠΑ – Ρωσίας, τις διαβουλεύσεις ΗΠΑ – ΕΕ – ευρωπαϊκών κρατών – Ζελένσκι και την πυκνή ειδησεογραφία για διπλωματικές επαφές τους με αντικείμενο την «εκεχειρία» και την «έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας» στην Ουκρανία, αυτή παραμένει απραγματοποίητη. Στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να διεξάγονται ασταμάτητα, με τη Ρωσία να διευρύνει τις θέσεις της στο έδαφος της Ανατολικής Ουκρανίας και να οργανώνει κύματα επιθέσεων σε κρίσιμες ουκρανικές εγκαταστάσεις και με τον ουκρανικό στρατό να προσπαθεί να απαντήσει με εκτοξεύσεις drones και πυραύλων μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025

Με βόμβες, δολοφονίες αμάχων και νέους αποκλεισμούς από τους σιωνιστές συνεχίζεται η «εκεχειρία» στη Γάζα


Με τις επιχειρήσεις του IDF και τους βομβαρδισμούς να κορυφώνονται την Τρίτη (28/10), η κατ’ όνομα «εκεχειρία» στη Γάζα μετρά τρεις εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων εν μέσω συνεχών στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ. Όλο αυτό το διάστημα το σιωνιστικό κράτος συνεχίζει σταθερά να κάνει τα πάντα για τον τερματισμό της εκεχειρίας παραβιάζοντας καθημερινά τις «συμφωνίες» και διαπράττοντας νέα εγκλήματα πολέμου. Μόνο την Τρίτη το Ισραήλ πραγματοποίησε σαρωτικούς βομβαρδισμούς σε όλη τη λωρίδα της Γάζας κατά αμάχων που βρίσκονταν σε αντίσκηνα, καταυλισμούς και ερείπια δημόσιων κτιρίων. Μόνο με αυτή την τελευταία (όσο γράφονται αυτές οι γραμμές) επιχείρηση, οι σιωνιστές δολοφόνησαν εκατοντάδες αμάχους, ανάμεσα τους και 35 παιδιά. Αμέσως μετά το Ισραήλ δήλωσε ότι επιστρέφει στην εκεχειρία και τις διαπραγματεύσεις, κάτι άλλωστε που έχει κάνει πολλές φορές από την 9η Οκτώβρη.

Ο λαός αντιμέτωπος με την κυβερνητική και αστυνομική τρομοκρατία – Η μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική βρίσκεται στους λαϊκούς αγώνες


Ο ψηφισμένος πια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη νόμος συμπληρώνει το παζλ μιας ολοένα εντεινόμενης κατασταλτικής πολιτικής, με τα άλλα κομμάτια να αποτελούν οι χουντονόμοι για τις διαδηλώσεις, το χτύπημα στην απεργία, οι διώξεις συνδικαλιστών εκπαιδευτικών και φοιτητών, οι διαγραφές κ.ο.κ.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να καταστείλει, να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις σε έναν τόπο συμβολικής σημασίας, εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως αυτές της εαμοελασίτικης αντίστασης, της περιόδου των μνημονίων, των μεγάλων αντιπολεμικών-αντιιμπεριαλιστικών διαδηλώσεων.

Τα αστικά επιτελεία αναζητούν λύσεις για να καλύψουν το πολιτικό κενό – Φουσκώνουν τα πανιά σε νέους επίδοξους «σωτήρες της πατρίδας»


Νέοι Κιγκινάτοι*

 Δέκα χρόνια παρέμεινε «αυτοεξόριστος» στο Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν μετά την ήττα του στις εκλογές του 1964 έφυγε με ψευδώνυμο για να ξεχαστεί το αντιλαϊκό παρελθόν της 8χρονης μετεμφυλιακής αντιδραστικής διακυβέρνησής του, για να επανέλθει «μετά βαΐων και κλάδων» το 1974 ως «Εθνάρχης».

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επιτύχει κάτι ανάλογο μέσα σε έξι χρόνια και αναβαπτιζόμενος «στην κολυμπήθρα της κοινωνίας», να εμφανιστεί ως «Μεσσίας» και να «σώσει την πατρίδα». Κάτω από το βάρος της οδυνηρής για το λαό μας μνημονιακής του διακυβέρνησης, έχασε τις εκλογές του 2019 αλλά και αυτές του 2023, οπότε και παραιτήθηκε από αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια με μικροκομματικά παιχνίδια και υπόγειες παρεμβάσεις («μεταγραφή» Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, διαδοχικές διασπάσεις), κατάφερε να διαλύσει το κόμμα του, το οποίο πρόσφατα εγκατέλειψε παντελώς, για να ταξιδέψει τώρα σε «φουρτουνιασμένες θάλασσες», στις ταραγμένες θάλασσες της εξουσίας.

Με φόντο τις δίκες για τα Τέμπη, συγκάλυψη, αποπροσανατολισμός και στο βάθος πολιτικές διεργασίες

  Εν όψει της λεγόμενης κεντρικής δίκης για το έγκλημα των Τεμπών, η οποία έχει οριστεί για τις 23 Μαρτίου του 2026, το προηγούμενο διάστημα...